Tijdelijke opvang gevonden schildpad

Tijdelijke opvang gevonden schildpad

Aanwijzingen tijdelijke verzorging (noodopvang) van een schildpad.

Omdat wij een non-profit stichting zijn met alleen maar vrijwilligers en vanuit het noorden des lands opereren (Fryslân), is het niet altijd mogelijk om direct een schildpad te halen (mits gewond). Wij halen overigens alleen schildpadden die door de lokale dierenambulance zijn geweigerd om te vervoeren. Daarnaast werken wij met diverse vrijwilligers verspreid over Nederland, zij vervoeren met regelmaat schildpadden naar ons. Ook is het mogelijk om zelf de schildpad te komen brengen, u krijgt dan meteen een VIP rondleiding als dank voor het brengen 🙂 U hoeft als vinder natuurlijk niet te betalen voor het brengen van een gevonden schildpad!

Bij het brengen of ophalen van een schildpad verwachten wij echter wel dat u een zwerfdierverklaring en verklaring weigering door Dierenambulance tekent. Zonder deze documenten staan wij juridisch erg zwak tegen de strijd die wij tegen dit leed voeren.

Om het tijdelijke verblijf zo comfortabel en diervriendelijk te laten verlopen, hebben wij onderstaande aanwijzingen opgesteld. 

Een schildpad is een reptiel en dus koudbloedig. Wanneer een schildpad koud/koel is zal hij erg rustig zijn, veel slapen en niet willen eten. Dit is geen probleem voor een schildpad, het is dus niet zielig om een schildpad geen eten te geven. Zij kunnen namelijk weken zonder eten als het moet. Dus een paar dagen tot een week is zelfs heel normaal voor hen. 

Een schildpad, soort onbekend, tijdelijk bewaren.

Wanneer het niet duidelijk is als het om een land of waterschildpad gaat of dat het vervoer van de schildpad binnen 2 dagen zal plaatsvinden, is het beste de schildpad “droog” weg te zetten. Plaats de schildpad op een droge handdoek in een emmer, dek de emmer af met een donkere handdoek. Zet deze handdoek rondom goed vast met een touw, veter of elastiek.  Zet de emmer op een koele rustige plek.  De schildpad zal nu gaan slapen en heel weinig van de omgeving meemaken. Het voordeel is dat de schildpad rustig kan ontstressen. Bel altijd de opvang of mail een duidelijke foto om eventueel uitleg te krijgen als het een niet veel voorkomende soort is. Voor de veelvuldig voorkomende watersoorten zoals de roodwang, geelwang, geelbuik of de griekse- of russische landschildpad. 

Als de soort bekend is en het vervoer gaat langer dan 2 dagen duren. 

Waterschildpad.

Neem een wat grotere plastic bak, vul deze met kraanwater (+/-15 graden). Het waterpeil moet zo hoog zijn als de lengte van de schildpad. Mocht de schildpad omvallen, dan kan deze altijd weer omdraaien. Leg een steen in de bak, waarop de schildpad droog kan zitten. Schildpadden zijn goede ontsnappers, dus zorg ervoor dat de bak hoog genoeg is of dek deze af met gaas of een net. Zet de bak ergens op een koele rustige en donkere plek neer, maar wel op een plek van de grond. Het liefste de schildpad niet voeren. Wij krijgen dan een verkeerd beeld wanneer wij een ontlastingsonderzoek doen. Bovendien kan een schildpad heel lang zonder eten en zolang deze koel blijft, dus onder de 18 graden, kan deze geen eten verteren en heeft deze ook geen honger. De meeste schildpadden dragen parasieten, bepaald voedsel kan de infectie juist verergeren, dus beter is om niet te voeren. 

Landschildpad.

Neem een voldoende hoge plastic bak, doe één of een paar handdoeken in deze bak. Zet een klein bordje of ondiep schaaltje in de bak met kraanwater. Zet de bak op een rustige, koele en donkere plaats. De schildpad zal dan gaan slapen en wil dan ook niet eten. Het voordeel is dat de schildpad nu weinig van zijn omgeving meemaakt. Soms blijven landschildpadden wel actief, in dat geval mag u voeren. Geef alleen paardebloem, zonder stengel. De bloem en het blad mag u voeren. Spoel dit altijd wel eerst goed af en weet zeker dat ze op een veilige plaats worden geplukt. Als veilig alternatief mag u andijvie geven. Geef verder geen ander voedsel, dit geeft namelijk een verkeerd beeld bij het ontlastingsonderzoek die wordt gedaan in de opvang. Daarnaast kan bepaald voedsel zoals, fruit, gewone sla en tomaat diarree veroorzaken. De meest schildpadden dragen parasieten bij zich die zij in de natuur hebben opgedaan, bepaald voedsel zoals hierboven genoemd, kan deze infectie juist verergeren. 

Let op!

Schildpadden kunnen nare parasieten en virussen bij zich dragen. Daarnaast dragen alle schildpadden salmonella bij zich. Let dus op waar de schildpad en de omgeving contact mee heeft gemaakt. Was altijd uw handen als u de schildpad heeft aangeraakt of gebruik handschoentjes. 

Wanneer de schildpad door ons is opgehaald kunt u het beste alle materialen zoals de plastic bak, drinkbakjes e.d. schoonmaken met chloor in koud water en laat dit 20 a 30 min intrekken. Nadat u alles goed heeft afgespoelt bent u er zeker van dat alles is gedesinfecteerd. 

Written by:

89 Posts

View All Posts
Follow Me :