Kattenbrokjes voeren JA of Nee?

Dinsdag 29 April 2014

Zoals de naam al doet vermoeden zijn kattenbrokjes voor katten. Daarom hebben we ook schildpaddenbrokjes specifiek voor schildpadden. Omdat we veel reactie krijgen en horen dat mensen schildpadden toch kattenbrok voeren, zijn wij bij wijze van waarheidondervinding een intern onderzoekje gestart. Mocht dit positief uitvallen dan zou dit ons veel voerkosten schelen als opvang met meer dan 300 schildpadden....

Veel mensen geven hun schildpadden kattenbrokjes, dit is vaak een goedkoop alternatief voor schildpaddenbrokjes. Omdat dit een stuk goedkoper is hebben wij in de opvang hiermee testen gedaan. 1 groep schildpadden kreeg gedurende 2 maanden alleen maar kattenbrokjes en de andere groep alleen maar schildpaddenbrokjes. Onze bevindingen na 2 maanden waren als volgt;

Groep 1 kattenbrokjes.

Er zijn vaker bijtincidenten naar aanleiding van baltsgedrag. De schildpadden lijken actiever hierin dan groep 2. Het gezondheidsbeeld geeft een goede gezonde schildpad, heldere ogen, roze tong, voldoende kracht. Echter teveel vetweefsel. De schildpadden groeien sneller en nemen flink in gewicht toe. Veel schildpadden hebben diverse oppervlakkig bijtwonden. 

Groep 2 Schildpaddenbrokjes.

De groep gedraagt zich rustig, er is af en toe baltsgedrag te zien. Er worden geen bijtincidenten en verdere agressie momenten waargenomen. De dieren zijn opvallend veel aan land. Het gezondheidsbeeld geeft wederom een goede gezondheid aan, heldere ogen, roze tong en voldoende kracht. 

Overdenking onderzoek.

Het lijkt erop dat de schildpadden rustiger zijn dan de groep die kattenbrok krijgt. Waarschijnlijk door het fosfor wat zich in kattenbrok en ook vers vlees bevindt wordt het instinct van de dieren aangewakkerd. Het is raadzaam, vooral wanneer er meerdere dieren bij elkaar worden gehouden dat deze weinig fosfor binnenkrijgen om agressie e.d. te temperen. Daarbij lijkt kattenbrok te veel vet aan te zetten. Als derde graadmeter in dit onderzoek zijn de schildpadden die worden ingebracht bij de opvang. In 6 van de 10 gevallen is agressie tegen soortgenoten de reden voor opvang, uit onze vraagstelling blijkt dat de schildpadden in kwestie vers (vis) vleesvoeding krijgen als traktatie en kattenbrokken als hoofdvoer. In 2 van de 10 gevallen blijkt de grootte van het dier de reden te zijn voor opvang. In al deze gevallen zijn de schildpadden niet ouder dan 3 jaar en zijn enorm te noemen in gewicht en omvang. Al deze schildpadden worden met vers vlees (vis) en kattenbrok gevoerd. De kleinste groep is 1 van de 10 gevallen, deze groep heeft weinig tot niets met schildpadden, heeft deze ooit gekregen of in een opwelling gekocht. Voert alleen droge gammarus. De leeftijd van een schildpad bedraagt dan gemiddeld 2,5 jaar. Deze schildpadden zijn beduidend kleiner, gemiddeld 70% kleiner dan soortgenoten van diezelfde leeftijd.

Eindconclusie;

Voer afwisselend. Schildpadbrok bevat alle stoffen die een schildpad nodig heeft het is daarom dan ook een speciaal voer!. Het is niet nodig om kattenbrok te voeren. Het is raadzaam als hoofdvoeding de schildpadbrok te geven en in de afwisseling af en toe een paar kattenbrokjes te geven. Te veel vet zorgt ervoor dat de schildpadden gaan aanzetten en te snel gaan groeien. Ook zal op ten duur het vet aan de zijflanken gaan uitpuilen. Te veel vet is o.a. voor de lever van een schildpad niet goed. Kortom; Kattenbrok (vers vlees)mag wel, maar dan af en toe als traktatie. Kattenbrok zit dus te veel in en kan beter niet als hoofdvoeding worden ingezet. Daarbij blijken stoffen zoals Fosfor het gedrag negatief te beïnvloeden. 

Onderzoek door: 
Gerard van der Wijk – Hoofdverzorger / Voorzitter schildpaddenopvang Nederland.
Onderzoeksperiode: 2012/2013 en eerste kwartaal 2014