Foto update gemaakt op 17-04-2015.

Vrijdag 17 April 2015

Even weer een kleine update, want we zijn druk druk druk met alle bezigheden. Naast het verzorging van onze dieren zijn we eigenlijk ook altijd bezig met bouwen en verbouwen. Zo zijn we nu heel druk met het nieuwe buitenverblijf. De vijver die inmiddels 10 keer zo groot is met een volume van 163.000 liter water word een volledig natuurlijk en biologisch spectakel. Niet alleen voor onze schildpadden om in de zomer in te wonen maar ook voor onze bezoekers om te zien. Zo zullen er diverse eetbare bloemen en kruiden groeien in de mooiste kleuren. Ook zullen er een grote diversiteit aan oever en akkerplanten van vroeger en nu gaan groeien.


Via één energiezuinige pomp word het plantenfilter welke via een goot water aanvoert en die beplant gaat worden met riet, in beweging gebracht met een snelheid van ongeveer 20.000 liter per uur. Dit is goed te zien in de smalle goot waar schildpadden niet kunnen komen omdat daar de giftige gele lis groeit. De lis is een belangrijke plant in het biologische filterproces en mag eigenlijk niet ontbreken. Vandaar dat we hebben gekozen voor een aparte goot welke stroomt als een rivier en ook te zien is voor bezoekers, maar waar geen schildpadden kunnen komen. 

met het nieuwe buitenverblijf wilen we niet allleen onze schildpadden verwennen, maar ook educatie geven op basis van natuurlijk ecologisch beheer van water. We willen proberen te laten zien dat d.m.v. de ecologische kringloop het vijverwater helder en gezond zal blijven. Zonder gebruik te maken van chemische middelen of toepassingen.Het enige mechanische onderdeel van onze vijver is de pomp. Deze is dan ook onmisbaar gezien de grote vervuiling op relatief weining water zoals in de natuur. 

Daar komen we meteen op het punt van energieverbruik. Wij verbruiken per maand ongeveer 2000 Kwh. Dit word vooral veroorzaakt door warmtelampen. Helaas kunnen wij geen gebruik maken van LED aangezien hier geen warmte vanaf komt. Daarom is onze eniste optie om zonnenergie te gaan gebruiken. We hebben inmiddels een kleine set staan maar die levert per maand ongeveer 25 Kwh. Dit is natuurlijk een klein begin maar zoals het nu lijkt een druppel op een gloeiende plaat. Daar hopen we dit jaar via donatie's geld te sparen om meer zonne-energie te kunnen aanschaffen anders zal de energie ons over een paar jaar de nek gaan kosten...

Elke zaterdag zijn we open in het seizoen van 13:30 tot 17:00 uur. Dit moet je echt eens hebben gezien. Meer dan 400 schildpadden en een heus schildpaddenmuseum met meer dan 8000 kunstschildpadden.... Leuk en boeiend uitje voor weinig en u steunt het goede doel! Entree slechts 1 euro t/m 6 jr. Ouder 2 euro. Zelf schildpadden voeren? voerballetje 50 cent, verkrijgbaar in de automaten.