Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bezoekt onverwachts opvang

Dinsdag 28 Juli 2015

Vandaag hebben wij onverwachts bezoek gehad van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het betrof hier een onaangekondigd controlebezoek om de gesteldheid en de verzorging van onze opgevangen schildpadden vast te stellen…


Betreffende de verzorging, registratie en huisvesting van de dieren hadden we alles piekfijn in orde, volgens de inspecteur en de vergezelde expert.

We hadden alleen geen papieren voor de opgezette schildpadden die uit de verzameling van Helen kwamen. Aangezien deze schilden ter educatie worden getoond, niet worden verhandeld en juist het als foute souvenir worden gepresenteerd mogen wij deze eerst houden. Wel zullen de schildpadden nog worden gedetermineerd en worden gelegaliseerd met de noodzakelijke cites papieren. Dit is ons inziens ook alleen maar goed en zeer noodzakelijk!

Wijlen mevr. Helen Fenijn heeft de schildpadden en zelfs ivoor gevonden op rommelmarkten in Nederland. Ze was een mens die natuur en dieren zo hoog had staan dat ze nooit dit zou hebben gekocht in het buitenland, laat staan laten invoeren of ook maar gekregen te hebben van vrienden en kennissen. Ze zou woedend zijn geweest als iemand dit voor had meegebracht. Het ivoor in de verzameling (ivoren schildpadjes) zullen wij daarom vernietigen, dit heeft namelijk geen educatieve meerwaarde voor ons en we willen voorkomen dat het ivoor in verkeerde handen komt. Vooralsnog is al het ivoor weggehaald en elders opgeslagen.  

"Ik ben zo trots! Eindelijk een autoriteit die het goedkeurt! Weet ik ook dat ik goed bezig ben vanuit andere professionele ogen; Aldus Gerard van der Wijk, beheerder van de opvang."