Quarantaine bakken voorzien van nieuwe lampen.

Maandag 07 Maart 2016

Sommige schildpadden moeten erg lang in quarantaine zitten, vooral als zij het slachtoffer zijn geweest van dumpen in de natuur. Ze moeten dan eerst helemaal vrij zijn van parasieten en gezond zijn voordat ze in de groep mogen wonen.

Al langer was de wens om ook deze speciale quarantaine bakken allemaal te voorzien van een warmtelamp. We gebruikten al twee standaard warmtelampen maar deze waren erg onhandig om vast te zetten en dus gevaarlijk mochten deze in het water vallen. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik en is daarom een standaardlamp van 100 watt per bak zeker niet nodig.

Voor nu hebben wij deze handige klemlampjes op de kop weten te tikken. Ze zijn voorzien van een 18 watt halogeen reflectorlamp, welke ongeveer 25 watt aan warmte geeft. Dit is ruim voldoende gezien de afstand van de lamp tot de schildpad.  UVB lampen hangen in de vorm van TL licht aan het plafond van de quarantaineruimte.

Totaal verbruikt deze setup als alle lampen aan staan slechts 90 watt. I.p.v. 200 watt die we eerst gebruikten. Zo ziet u, kleine veranderingen, groot plezier voor ons en de diertjes, en ook nog eens een stuk energiezuiniger.