Biologische waterfiltering
Werking BIO filtersysteem voor 20.000 liter water.
Hieronder treft u een animatie aan welke weergeeft hoe ons biologisch filtersysteem werkt. Klik op de animatie voor een vergroting.
Alle vijvers zijn met elkaar verbonden, het water wordt via slechts één 8000 Liter pomp door de gehele waterpartij gevoerd. Verder gebruiken wij uitsluitend de zwaartekracht dit in combinatie met de wet van de communicerende vaten... Op deze wijze hebben wij een filtersysteem samengesteld waarbij wij niet alleen rekening houden met de manier van filtering maar ook het stroom- en waterverbruik!
Dit zelfgebouwde filtersysteem zorgt voor de zuivering van het totale vijverwater (circa 20.000L), dus moeras, vissenvijver en de schildpaddenvijvers. Middels diverse waterbehandelingstechnieken wordt het water 24 uur per dag gefilterd. Wij gebruiken o.a. Beluchting, Extra zuurstoftoevoer, Bacteriën, Watervlooien, Verdamping en nog enkele technieken welke wij zelf nog in ontwikkeling hebben. Wij vertellen u hier graag op een later moment meer over ...
Foto: Ons energiezuinige filtersysteem.
Afvalwater?
Het afvalwater wat ons filtersysteem produceert is eigenlijk géén afvalwater. Het "afvalwater" wordt om de 6 uur automatisch doorgespoeld naar ons moeras. In dit moeras leven allerlei kleine onderwaterdiertjes en groeien verschillende planten. Het afvalwater uit de filterinstallatie bevat veel (extra) voedingsstoffen wat uiteindelijk de flora en fauna in het moeras weer ten goede komt. Ondanks het beheer van circa 20.000 liter vijverwater verbruiken wij per dag maar ongeveer 2 liter schoon leidingwater. Dit water is nodig om het (door)spoelen naar het moeras mogelijk te maken en om het verdampte water weer aan te vullen.
UV-Bestraling?
Wij gebruiken standaard in ons filtersysteem geen UV-bestraling. Wij zijn van mening dat een constante bestraling juist meer kwaad dan goed doet. Dit omdat UV bestraalt water, dus sterieler water ook onze goede bacteriën doodt! Juist door gebruik te maken van natuurlijke technieken zoals watervlooien en wateraanpassingen met uitsluitend natuurlijke elementen wordt groen (algen) water door ons bestreden. Dit lukt ons nu al 3 jaar achtereenvolgend zelfs bij de aanleg van de vijver in hartje zomer. Wel moeten wij eerlijk opbiechten dat wij vanaf midden mei tot midden juni actief 12 uren per dag bestralen. Dit is de periode dat al het bioleven in de vijvers tot leven komt, in deze periode is dit nog kwetsbaar en zullen algen vaak overwoekeren. Dus om het biosysteem een handje te helpen gebruiken wij slechts 4 weken per jaar de UV-bestraling. Want zeg eerlijk, wij zijn de natuur niet, wij proberen dit zo goed mogelijk na te bootsen in onze kunstmatige vijvers. Juist het ontbreken van elementen die wél in natuurlijk water voorkomen toe te voegen aan de vijvers, helpen wij de natuur een handje en krijgen wij de schoonheid hiervan automatisch terug!
Ons moeras
Foto: Het moeras waar het "afvalwater"naartoe
wordt gepompt vanaf het filtersysteem.
Sinds 2010 hebben wij het idee uitgevoerd om een moeras te bouwen in onze tuin. In onze tuin laten wij in principe de natuur de vrije loop. Wij maaien alleen als het echt nodig is en snoeien af en toe om te voorkomen dat de tuin ondoordringbaar wordt of om bepaalde planten de ruimte te geven. Een wezenlijk onderdeel zijn enkele moerassen verspreid door de tuin welke via een buizenstelsel aan elkaar zijn verbonden. Het afvalwater vanuit het filtersysteem wordt om de paar uur gestort in het moeras. De voedingsstoffen die in dit afvalwater zitten zijn weer voeding voor planten en allerlei waterdiertjes. Het beekloop moeras is een actief onderdeel van het filtersysteem (plantenfilter), door dit moeras loopt constant een stroom voor-gefilterd water vanuit het hoofdfilter terug naar de vijvers.
Sinds 2011 hebben wij hier een grote groep salamanders ontdekt, iets wat tegenwoordig erg zeldzaam is. Wij zijn dan ook behoorlijk trots dat naast alle andere diertjes die vrij in de natuur voorkomen nu ook salamanders zijn neergestreken in onze tuin.
Denk groen?!
Ons volledige filtersysteem verbruikt slechts 200 watt aan energie. Door vooral gebruik te maken van de natuurlijke zwaartekracht is er slechts 1 zware opvoerpomp nodig van 8000 liter per uur om alles in gang te zetten. Tevens hebben we uit voorzorg nog een 2e filterlijn lopen waar een lichtere pomp voor nodig is van 1500 liter per uur. Tezamen met alle andere apparatuur waaronder één grote zuurstofpomp komen we op slechts 200 watt, iets waar menig vijverbezitter raar van opkijkt en hier dus vaak ver boven uitkomt. Deze besparing is goed voor het milieu en natuurlijk de portemonnee. Gaat u een pomp aanschaffen voor uw vijver? Betaal dan iets meer voor een zogenoemde ECO pomp. De pomp verdiend zich dan zelf terug en u draagt meteen uw steentje bij aan een beter milieu!