Duurzaamheid

Dat een schildpad als koudbloedig reptiel zeer duurzaam is en dus zeer zuinig met energie is, moge duidelijk zijn. Echter het houden van schildpadden, dus een koudbloedige is zeker niet duurzaam. Deze hebben energie slurpende externe warmte nodig in de vorm van warmtelampen, warm water en een aangename omgevingswarmte. Energiezuinige LED lampen geven geen warmte en zijn dus niet geschikt. Zaak is dan om op een zo duurzame manier de dieren te huisvesten zonder dat het welzijn in het geding komt. Uiteindelijk moeten we als niet gesubsidieerde opvang elke maand zelf de energierekening ophoesten…

Om ons stroomverbruik te compenseren hebben wij 128 zonnepanelen op het dak met een vermogen van 33000 Wp. Deze compenseren op dit moment één derde van ons verbruik. Dit is een goed begin maar we zijn er nog lang nog niet.

De panelen van dak 1 en 2 zijn tweedehands aangeschaft, afkomstig van een zonneveld in Duitsland. Elke 4 a 5 jaar worden daar de panelen vervangen en komen dan heel goedkoop weer op de markt.
Inmiddels in 2022 zijn zonnepanelen veel betaalbaarder. Daarom hebben wij gekozen voor nieuwe panelen met een hogere opbrengst qua afmeting voor zonnedak 3.

Een reptielenopvang verbruikt veel meer energie dan een regulier opvangcentrum. Dit omdat reptielen, dus ook schildpadden koudbloedig zijn, zij hebben dus een externe warmtebron nodig om goed te kunnen opwarmen. Reden dat hier goed over nagedacht moeten worden omdat anders de kosten voor energie de exploitatiekosten enorm doen stijgen. Daarbij moeten de dieren niet lijden onder besparing van energie, zij moeten alles hebben wat ze nodig hebben.

Onze opvang verbruikt evenveel energie dan tien gemiddelde gezinnen! Wij zijn vanaf de start van de opvang al bezig met slimme toepassingen om energie te besparen. Zo worden alle lampen, pompen en verwarmingen via een slim domotica systeem geschakeld en bewaakt.

In het jaar 2022 is gebleken dat energieprijzen enorm kunnen stijgen, reden genoeg om niet stil te blijven staan en met grote spoed maatregelen door te voeren. Samen met de hulp van Stichting Dierenlot, waarvan wij een donatie en duurzaamheidslening hebben ontvangen kunnen we dit veel sneller realiseren.

Wij zullen u op de hoogte houden van de vorderingen.

  • Energie zuinige centrale ventilatie
  • Domotica slimme aansturing, pompen, lampen, verwarmingen.
  • Dierenlot