Een nieuweling

Een nieuwe schildpad in ons verblijf betekend niet zomaar hup, plons, in het water 🙂

Nee hieraan gaat heel wat aan vooraf. Nieuwe schildpadden die binnenkomen in onze opvang worden eerst ingeboekt in ons administratiesysteem. Hier staan alle onze schildpadden in en houden wij heel precies bij welke kenmerken de schildpad heeft, de gezondheidsstatus, medicatie, foto’s en nog veel meer. Wij zijn hier heel precies op omdat wij natuurlijk onze bestaande groep willen behoeden voor ziekten e.d. Tijdens de inboeking, waar de eigenaar nog bij is vinden wij het belangrijk om te weten wat de gezondheidsgeschiedenis is van een schildpad. Ook welk voer de schildpad hoofdzakelijk heeft gegeten en of het verblijf verwarmt was of niet. Dit zijn allemaal weetjes die van belang kunnen zijn voor de zorg die wij over deze schildpad krijgen. Ook zijn deze gegevens voor het belang van onderzoek i.v.m. veel voorkomende ziekten.

Na de inboeking, start de aanvraag tot introductie naar ons groepsverblijf. Dit volgens de onderstaande stappen.


Stap 1 UV- desinfectie

Nieuwe schildpadden worden ongeveer 2 tot 3 uur lang bestraalt met UV licht. Dit om het schild van de schildpad goed in te drogen en om eventuele bacteriën te doden. Want de combinatie van UV licht en hét indrogen zorgt ervoor dat de meeste bacteriën en parasieten zullen afsterven. Natuurlijk gebruiken wij geen UVX straling. Slechts UVB en A

Stap 2 Controle.

Nu de schildpad goed ingedroogd en opgewarmd is volgt er een controle om te kijken hoe gezond de schildpad is. Een opgewarmde schildpad is actief en sterk. Eventuele beschadigingen aan het schild zijn door de indroging beter zichtbaar. Lagen dood schild wordt in dit stadium direct verwijderd, ook putjes die in het schild zitten die mogelijk schildrot kunnen vormen worden weggehaald met een soort van nagelfrees. Ook wordt een schildpad in dit stadium voorzien van een RFID-chip. Dit om de schildpad foutloos te kunnen volgen binnen onze opvang.

Stap 3 Desinfectie.

In navolging van de controle en na eventuele behandelingen aan het schild (frezen)  is het belangrijk het schild en eventuele wondjes te ontsmetten. De schildpad wordt in een bad geplaatst met een natuurlijk desinfectiemiddel voor de duur van tenminste 5 minuten.

Stap 4 Beoordelen toestand.

Mogelijk besmettingsgevaar door wonden, ziekten? Volg stap 5-A.

Indien na beoordeling gezondheidsstatus akkoord voor plaatsing? Volg stap 5-B

Stap 5-A Plaatsing in Quarantaine

In navolging van verdere behandeling na aanleiding van observaties wordt deze schildpad apart gehouden van de rest van de groep. Dit om te voorkomen dat er mogelijk besmettingsgevaar kan optreden. De schildpad zal vervolgens worden behandeld en in een later stadium vanaf stap 1 weer een aanvraag indienen tot overplaatsing in de groep. De quarantaineruimte is fysiek op afstand gescheiden vanaf de groepsverblijven, ook dit om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. In de zomerperiode hebben wij een ontsmettingsbeleid in de vorm van desinfectiematten bij de verschillende ingangen.

Stap 5-B Plaatsing in groep.

Wanneer de schildpad gezond stabiel is zal deze worden geïntroduceerd aan de groep. Dit gebeurd tijdens een voerronde. De hele groep is dan op eten gefixeerd en zal een nieuweling eigenlijk niet eens opmerken. Dit zal de introductie bevorderen en is eigenlijk het minst stressvol.    

Al deze stappen worden vanaf 2012 vastgelegd in het O.S.D. (online schildpadden dossier) Zo hebben wij een perfecte kijk op onze groep en kunnen wij bij problemen direct ingrijpen.

Na de desinfectie procedure worden nieuwe schildpadden losgelaten in ons binnenverblijf. Dit doen we tijdens de voerronde zodat de andere schildpadden zijn afgeleid. De nieuwe schildpad kan dan rustig de nieuwe omgeving verkennen. In het onderstaande filmpje wordt Schildpad Rocky, afkomstig helemaal uit Duitsland vrijgelaten. (12-02-2013)

Nieuwe schildpadden markeren we met een witte streep. Dan weet iedereen bij onze opvang dat het een nieuwe schildpad betreft en dat deze extra in de gaten gehouden moet worden.