Verzorging & Gezondheid

Nieuwe schildpadden worden niet direct bij de groep geplaatst maar gaan eerst enkele weken in quarantaine. Eventuele ontdekte ziekten of parasieten zullen door ons of onze dierenarts worden behandeld.

Onze schildpadden zijn duidelijk onze hobby en wij zorgen dan ook voor de beste behandeling. Wij

ruilen geen schildpadden en voeren geen kweekprogramma’s. Ook kopen of verkopen wij geen schildpadden. Ons doel is een goede opvang te behouden voor schildpadden om te voorkomen dat de diertjes aan hun lot worden overgelaten. Daarnaast is ons doel mensen te adviseren om hun goed te bedenken wanneer men een schildpad aanschaft. Het diertje zal jaren blijven leven maar heeft wel een zeer goede verzorging nodig. Daarnaast zijn er nog vele andere overwegingen waar wij u graag meer over vertellen…

In onze vijver is op dit moment genoeg ruimte voor een groep van ongeveer 800 schildpadden. Wanneer het nodig is zullen wij de schildpaddenvijver weer gaan uitbreiden. Op dit moment hebben wij een schildpaddenvijver buiten en een groot binnenverblijf binnen. Het water wordt op een speciale manier gefilterd zodat de dieren in gezond en helder water leven. Daarnaast worden de waterwaarden dagelijks door ons getest en eventueel bijgestuurd

Wat krijgen onze schildpadden te eten.

Wij voeren onze schildpadden zeer afwisselend, dit is van belang voor een goede gezondheid van onze dieren. Wij voeren verschillende soorten speciale schildpaddensticks, voertablets, maar ook koi-karpervoer. Daarnaast voeren wij “puur” voer in gedroogde vorm zoals larven, meelwormen, gedroogde visjes, rode muggelarven, watervlooien etc. Daarnaast eten de schildpadden nog veel verschilende groenten zoals wortels, sla maar ook fruit zoals banaan, appel, pruimen enz.

Hetzelfde voer wat wij geven is ook verkrijgbaar via onze webwinkel. www.schildpadvoer.nl

Zomers in het buitenverblijf voeren wij wat minder en kunnen de schildpadden zich te goed doen aan de duizenden insecten en waterplanten in de vijver.

BELANGRIJK! Heeft u schildpadden in een aquarium? Vergeet a.u.b. niet om maagkiezel in het water te strooien. Deze steentjes zijn te krijgen als maagkiezel voor bijvoorbeeld duiven. U moet dan het fijnste soort kopen. Er moet altijd een kleine voorraad kiezel aanwezig zijn in het aquarium. Schildpadden hebben net als veel vogels geen kneedmaag. Zij hebben juist kiezel nodig om het eten fijn te kunnen malen in de maag. Zonder deze kiezel zal eten niet goed verteren en zal het water van uw aquarium snel vervuilen! Uw schildpad zal maar moeilijk de benodigde voedingsstoffen kunnen opnemen. Gevolg: De schildpad zal uiteindelijk sterven!

Alle schildpadden worden nu gechipt!

We kunnen dan beter elke schildpad in de gaten houden middels groei controles. Met de CHIP kunnen we daardoor geen fouten meer maken. Ook worden alle nieuw ingebrachte schildpadden boven een gewicht van 500Gram voorzien van een Chip.

Bij wijze van zelfstudie zijn we gestart met de voorbereiding dat al onze schildpadden worden voorzien van een RFID chip. Eenzelfde chip welke nu ook al wordt gebruikt bij honden en katten. We willen hier twee dingen mee bereiken. Bij de wekelijkse controle op gewicht, conditie etc. willen we onze schildpadden sneller en beter kunnen identificeren. Middels het uitlezen van de chip zal het juiste dier worden opgezocht in onze database. Dit is reuze handig en voorkomt dat er fouten worden gemaakt.


Foto: RFID chip (bron: granddistraction.com)

Een tweede interessante optie is dat in het buitenverblijf, bij de vaste voederplaats een kleine antenne wordt geplaatst. Zodra een schildpad in de buurt van de antenne komt, dan wordt geregistreerd welke schildpad op welk tijdstip en datum daar is geweest. Op deze wijze hebben we inzicht in de status van elke schildpad, we weten elke dag precies of alle schildpadden er zijn. (In de praktijk bezoekt een schildpad regelmatig de voederplaats) Mocht een schildpad die dag niet bij de voederplaats zijn geweest dan kan dit meestal duiden op ziekte of zelfs vermissing. We kunnen dan direct ingrijpen.

Zoals gezegd wordt dit systeem gemaakt niet omdat het percee moet, maar wel omdat wij ook uit oogpunt van ons werk, ervaring willen opdoen met dergelijke RFID systemen. Bovendien is het gewoon leuk onze hobby te combineren met automatisering. We zeggen dan ook vaak: “Laat automatisering voor u werken!”

Zeer efficiënte reigerbescherming.

Omdat wij onze schildpadden en vissen willen beschermen tegen reigers, wij hebben de tip gekregen om visdraad over de gehele tuin te spannen, zie ook foto hieronder. Dit hebben we dit voorjaar dan ook gedaan! Dit blijkt een succes, we hebben dit jaar nog geen bezoekjes van hongerige reigers gehad 🙂  Wellicht is dit ook een tip voor U?

Wij danken Sake de Haan voor de tip!