Schildpad buiten?

LET OP! Vanaf 3 augustus 2016 is een nieuweEuropese wet van toepassing welke het verbiedt om (invasieve) schildpadden buiten te houden die een kans maken op ontsnapping. Lees ook:
www.schildpaddenopvang.nl/2016/08/03/nieuwe-regels-soorten-schildpadden-invasieve-soorten 


Nee, schildpadden kunnen absoluut niet buiten blijven leven. Dit komt omdat schildpadden niet in onze Nederlandse natuur voorkomen. Onze winters zijn veel te lang en te wisselvallig, ook zijn onze zomers veel te kort en natuurlijk ook weer veel te wisselvallig. 

Ondanks dat vele schildpadden in gevangenschap zijn geboren, zijn schildpadden wilde dieren die zich op geen enkele manier aan ons klimaat kunnen aanpassen. Echter naargelang ons klimaat warmer wordt, is er kans dat schildpadden uiteindelijk ook kunnen voortplanten. De overheid houdt er rekening mee dat vanaf het jaar 2040 dergelijke exoten in de natuurlijk kunnen leven en voortplanten…

Schildpadden moeten als koudbloedig dier goed kunnen opwarmen om voedsel te kunnen verteren, dit kunnen ze pas vanaf een graad of 18. Het probleem is echter dat schildpadden die buiten leven dit proces niet goed kunnen uitvoeren. Het resultaat is dat een schildpad ongeveer vijf jaar lang bezig is met sterven. U begrijpt, een schildpad die altijd buiten moet leven is gewoon dierenleed! Dat het ergens goed gaat met een schildpad is eerder een uitzondering dan de regel. En vaak wordt een schildpad ook voor een andere aangezien. Want waar schildpadden worden gespot worden ook schildpadden bij gedumpt…

Schildpadden die in openbare vijvers of waterpartijen leven kunnen nooit voldoende warmte en voedsel verzamelen om te overleven. Ook deze dieren zijn langzaam bezig met sterven. Vaak treffen wij schildpadden aan die jaren buiten zijn geweest. Hun spieren zijn vaak al opgebrand omdat ze verder geen energie reserves meer hadden. Deze schildpadden zijn jaren bezig met sterven. Als schildpadden nog meer pech hebben en leven in stadsvijvers, dan is op een gegeven moment het eten op. Het is heel erg maar dan beginnen schildpadden aan elkaar. De zwakste zal bruut worden opgegeten door de rest.

Schildpadden die in onze natuur worden gevonden zijn vaak aangereden! Dit komt omdat de schildpad moet opwarmen en o.a. het asfalt of bestrating een hogere temperatuur heeft. Er worden veel schildpadden gedumpt in waterbergingen bij snelwegen. 

Een schildpad kan buiten leven van mei tot midden september. Daarna moet de schildpad naar binnen worden gehaald.  Of er moeten voorzieningen worden gecreëerd dat schildpadden op eigen initiatief beschutte warme plekken kunnen opzoeken.

Schildpadden eten weinig planten maar vernielen juist veel. Veel planten die in vijvers en plassen groeien zijn giftig voor schildpadden. Voorbeeld; de Gele Lis is zeer giftig voor een schildpad, één hapje van deze plant zorgt voor een acute huidonsteking welke de schildpad binnen 48 uur laat sterven. 

Velen laten mensen geloven dat een schildpad in winterslaap gaat. Dit is niet waar, een waterschildpad kent alleen een winterrustperiode. Dit ontstaat wanneer de schildpad te koud leeft en/of geen voedsel kan vinden. Dit is een nood backup systeem voor de schildpad en mag vanzelfsprekend niet te lang duren! Deze staat van nood kost namelijk enorm veel energie.  Bepaalde soorten landschildpadden houden echt een winterslaap van maanden.

Heeft u een schildpad gevonden? Kijk hier voor meer info;
https://schildpaddenopvang.nl/schildpad-gevonden 


Even de feiten op een rij waarom een schildpad niet buiten kan blijven.

  • Ons klimaat is te koud en te wisselvallig.
  • Schildpadden in vijvers vernielen planten en vreten vissen aan.
  • Schildpadden richting schade aan jongbroed zoals kikkers, padden enz.
  • Veel planten in de Nederlandse natuur zijn giftig voor schildpadden.
  • Schildpadden kunnen onvoldoende voedsel vinden.
  • Waterschildpadden kennen geen winterslaap!
  • Veel schildpadden die buiten leven worden uiteindelijk aangereden.
  • Alle schildpadden die buiten leven gaan uiteindelijk dood van de honger of door een ongeluk. Sterven van ouderdom is niet mogelijk in de natuur!

    Youtube link: http://youtu.be/akCj3cygyfc