Schildpad kopen?

Wilt u een landschildpad of waterschildpad kopen?

Helaas worden veel schildpadden vaak te gemakkelijk verkocht, ook wordt over de verzorging veel te gemakkelijk gedacht. Veel mensen hebben geen idee, dat een goede verzorging en basisvoorziening van een schildpad al gauw 30 euro per maand kost…. En waterschildpad hoort in de winter niet in een vijver te zitten, dit is eigenlijk dierenkweling. Immers van nature komen er geen schildpadden in Nederland voor.

Lees ook: https://www.schildpaddenopvang.nl/schildpadden-horen-niet-in-bakjes/

Schildpad kopen? Lees eerst deze informatie!

Voordat u een schildpad gaat aanschaffen is het belangrijk dat u onderstaande informatie leest. Deze informatie is zorgvuldig door ons samengesteld op basis van onze ervaringen in onze schildpaddenopvang in Harkema.

Elke waterschildpad wordt groot?

De temperatuur en de grootte van de bak hebben op jonge leeftijd een grote invloed. Maar ook op latere leeftijd blijft een schildpad doorgroeien. Een gemiddelde schildpad zal uiteindelijk ongeveer zo groot als frisbee worden. Een muskusschildpad wordt ook veel aangeboden in dierenwinkels, alleen deze schildpadden blijven naar verhouding kleiner. Echter deze schildpadden hebben een hele andere specifieke verzorging nodig en is eigenlijk geen schildpad om mee te beginnen…. Toch worden deze soorten op dit moment vaak verkocht en vaak ook weer weggedaan…

Een schildpad kost ongeveer €30.- per maand.

Een basisvoorziening voor 1 tot 3 schildpadden kost 30 euro per maand.

Voeding            10.00

Water                 3.00    (incl. gasverbruik bij warm water gebruik voor schoonmaak en verversen)

electriciteit        17.00    (Verwarmingselement 75w Pomp 15w, Warmtelamp 60w, UVB-lamp, 30w)
—————————————–
Eur                  30.00  gemiddelde kosten per maand, deze stijgen naarmate het verblijf groter wordt.

Een schildpad wordt oud.

Mensen zeggen wel eens dat je een hond voor het leven neemt en dat je er dus een flinke periode intensief voor moet zorgen. Dit is niks in tegenstelling tot de leeftijden die schildpadden bereiken. De waterschildpadden die nu in de winkels worden aangeboden bereiken leeftijden tot wel 40 en zelfs wel 60 jaar. En dan de landschildpadden? Die worden gemiddeld 85 jaar!! Je kunt dus met gemak zeggen dat je een schildpad echt voor je hele leven neemt!

Een schildpad kan (helaas) het beste alleen gehouden worden.

Een schildpad leeft het beste alleen in een bak. Twee schildpadden gaan uiteindelijk met elkaar vechten aangezien de ruimte te beperkt is. Schildpadden vechten door, tot de dood erop volgt. Vooraf treft je herhaaldelijk gedurende maanden of zelfs wel jaren diverse wonden bij de schildpadden, met huidontstekingen en abcessen tot gevolg. Vanaf de leeftijd van ongeveer 6 a 7 jaar gaan de hormonen opspelen en wordt de agressie steeds erger.

Goede voeding is duur.
Vaak horen wij dat mensen hebben gehoord dat kattenbrok voeren aan schildpadden heel normaal is. Dit is absoluut niet waar. Wij hebben hier onderzoek naar gedaan. Kattenbrok word alleen gegeven wanneer schildpadden ziek zijn. Het beste is om speciale schildpaddenbrok te kopen en te voeren en als traktatie droogvoer zoals garnalen, gedroogde visjes etc. Maar ook stuikjes appel (nooit pitten voeren) of verse andijvie. Zie ook de pagina “voeding” op deze site.

Salmonella bacterie!

Het is heel belangrijk om te weten dat schildpadden en het alles wat met schildpadden in aanraking komt zoals het water de bacterie salmonella bevat. Dit is dezelfde bacterie die kippen ook bij hun dragen. Sommige mensen zijn door verminderde weerstand, bij ziekte, of zoals ouderen of kinderen vatbaarder om levensgevaarlijk besmet te worden. Let ook op dat in water warmer dan 26 graden tevens de legionella bacterie kan ontstaan. Het is belangrijk uzelf met een goede desinfectans te ontsmetten.

Leven in een glazen bak?

Stel je voor, je wordt maar liefst 40 tot 85 jaar en je vooruitzicht zou zijn alleen de glazen bak als leefomgeving te hebben. Verder geen uitdaging, ja altijd maar bedelen om eten, want je moet toch iets hebben om naar uit te kijken. En misschien mag je af en toe door huis lopen of in de tuin of vijver. Maar uiteindelijk moet je toch weer terug in die glazen bak, dat glas, dat is iets wat ik nooit zal begrijpen. Je kunt er doorheen kijken maar je komt niet verder…

Schildpad kopen?
Wij hebben op het moment van schijven circa 1800 schildpadden in onze opvang zitten. De meesten hiervan zijn gedumpt in sloten en kanalen. Zij hebben echt geluk gehad, 80% sterft alsnog van het te lang buiten zijn. Ook vangen wij schildpadden op van mensen die soms wel meer dan 30 jaar voor hun schildpad hebben gezorgd, maar het niet meer voor hun beestje recht kunnen krijgen dat hij zo’n beperkte ruimte heeft. Ze kunnen zichzelf wel voor hun kop slaan, waarom heb ik hem ooit aangeschaft…? Ik hoop dat je bij het lezen van deze laatste zin erachter bent gekomen dat je beter geen schildpad als huisdier kunt nemen, en wil je meer informatie, kom gerust eens bij ons langs of bel even, 088-4440777

De grootste fabel die er ten ronde doet is dat een schildpad niet zo groot wordt. Juist de goede verzorging, een warme temperatuur en goed eten zal de schildpad doen uitgroeien tot een kolossaal dier. Het gevolg is dat er telkens een groter aquarium moet worden aangeschaft. Dit is ook waarom deze groot wordende schildpadden nog steeds worden verkocht. Het hele economische verhaal erom heen, alle bakken, pompen, voeding en energiekosten zijn een flinke duit in het economische verkeer…

Onze filosofie is dat een schildpad eigenlijk geen huisdier is. Mits de houder zich goed inleest in het houden van schildpadden en alle basisvoorzieningen in orde heeft. Eigenlijk moet je er helemaal gek van zijn 🙂 Neem in dat geval even contact met ons op voor meer informatie 😉

Eén van onze doelstellingen is om dierenwinkels ervan te overtuigen om te stoppen met de verkoop van schildpadden. Of zich op te stellen in verantwoordelijke zin en goede informatie geeft over de aanschaf van een schildpad. Op dit moment mogen dierenwinkels alleen schildpadden verkopen als zij hiervoor een opleiding hebben gevolgd. Dit geldt overigens voor alle diersoorten. Dit is een stap in de goede richting, dat bij tuincentrums bijvoorbeeld de meeste verkoop totaal is gestopt!

De schildpadden die in onze schildpaddenopvang wonen, blijven hier permanent, mits zij niet in een groep kunnen leven, dan komen zij in aanmerking voor herplaatsing. Wij verkopen of ruilen geen schildpadden.

Basisvoorziening 1 schildpad. 

  • Ruim aquarium minstens 10 x zo groot als zichzelf.
  • 1 derde land gedeelte. Vrouwtjes schildpadden hebben vanaf 5 jaar een zandeiland nodig om eieren te kunnen leggen en ingegraven.
  • UVB lamp het liefste en gaslamp.
  • Het liefste een extra warmtelamp
  • Een goed boek over de verzorging van uw specifieke soort.
  • Voorraad aan verschillende soorten voeding.
  • Voeding van verse groeten en fruit. (bij landschildpadden)
  • Vitaminesupplementen.

Alles bij elkaar gerekend incl. het wekelijks water verversen, voeding en elektriciteitskosten komt u als gauw in een maandelijkse uitgave van EUR 30.-

Het is natuurlijk wel zo dat houden van twee of drie schildpadden in het zelfde verblijf ook EUR 30.- kost. We hebben het hier dan ook over de basisvoorziening.

1 of meerdere schildpadden?
Als u toch schildpad wilt houden dan is het raadzaam deze alleen te houden. Vanaf ongeveer 5 tot 7 jaar beginnen de hormonen op te spelen. Twee schildpadden bij elkaar zullen dan uiteindelijk gaan vechten. Dit geldt voor alle geslachtscombinaties en alle soorten. Dat het wel goed gaat is eerder de uitzondering dan de regel! 

In de natuur leven schildpadden hoofdzakelijk solitair, alleen in de paringstijd zoeken schildpadden elkaar op.

Via de webshop www.schildpadvoer.nl is meer informatie te vinden over voeding, ook kan hier voeding worden besteld. De opbrengsten van deze webshop komen onze schildpaddenopvang in Harkema volledig te goede.