Duurzaamheid

Dat een schildpad als koudbloedig reptiel zeer duurzaam is en dus zeer zuinig met energie is, moge duidelijk zijn. Echter het houden van schildpadden, dus koudbloedigen is zeker niet duurzaam. Deze hebben energie slurpende externe warmte nodig in de vorm van warmtelampen, lekker warm water en een aangename omgevingswarmte. Energiezuinige LED lampen geven geen warmte en zijn dus niet geschikt. Zaak is dan om op een zo duurzame manier de dieren te huisvesten zonder dat het welzijn in het geding komt. Uiteindelijk moeten we als niet gesubsidieerde opvang elke maand zelf de energierekening ophoesten…

Om ons stroomverbruik te compenseren hebben wij 100 zonnepanelen op het dak. Deze compenseren op dit moment een kwart van ons verbruik. Dit is een goed begin maar we zijn er nog lang nog niet.

Deze panelen zijn tweedehands aangeschaft, afkomstig van een zonneveld in Duitsland. Elke 4 a 5 jaar worden daar de panelen vervangen en komen dan heel goedkoop weer op de markt.

Naast het verbruik van stroom, gebruiken wij daarnaast nog veel gas en water. Jaarlijks proberen wij te investeren in duurzaamheid. Zo hebben wij vanaf 2021 het plan om jaarlijks een groot deel van het pand te isoleren. Want wat er niet weglekt hoeft ook niet opgewarmd te worden.