Permanente opvang (aanvraag)

Uw schildpad(den) permanent laten opvangen bij Schildpaddenopvang Harkema?

Wanneer u heeft besloten om uw schildpad af te staan en daarbij onder te brengen bij schildpaddenopvang Harkema hanteren wij de volgende voorwaarden, kosten en opmerkingen.

LET OP! Heeft u buiten (in de natuur of op straat enz.) een schildpad gevonden? Dus dit is niet uw eigen schildpad, dan kunt u deze kosteloos naar ons toebrengen, we kunnen aan een schildpad zien hoelang deze ongeveer buiten heeft geleefd. kijk voor meer info op: https://www.schildpaddenopvang.nl/schildpad-gevonden

Na de nodige onderzoeken op parasieten en ziekten en de eventuele behandeling hiervan, worden nieuwe schildpadden losgelaten in één van onze binnenverblijven. Dit doen we tijdens de voerronde zodat de andere schildpadden zijn afgeleid. De nieuwe schildpad kan dan rustig de nieuwe omgeving verkennen.

Nieuwe schildpadden markeren we met een witte streep. Dan weet iedereen bij onze opvang dat het een nieuwe schildpad betreft en dat deze extra in de gaten gehouden moet worden. 

Opvangprocedure:

U neemt eerst via e-mail contact met ons op, wij nemen vervolgens weer contact met u op voor de verdere aanpak. Dit moet, omdat wij van de overheid alle aanvragen schriftelijk moeten vastleggen.
Stuur tezamen met uw e-mailbericht uw adresgegevens.
Let op! Als alles goed gaat, krijgt u vrijwel direct een bevestiging terug, controleer ook uw SPAM map. Heeft u niets ontvangen? Bel ons via 088-4440777
Wij willen niet ondankbaar overkomen, maar meestal kunnen wij oude aquaria en toebehoren niet meer gebruiken. Onze dieren zitten in grote verblijven waardoor wij jaarlijks erg veel oude spullen verzamelden, vaak beschadigd of onbetrouwbaar door indrogende kitranden. Om dit af te voeren moet wij enorme kosten betalen. Het is namelijk een erg dure bijna niet recyclebare afvalstroom. Daarom zijn we vanaf heden gestopt met het aannemen van oude verblijven en toebehoren. Dit geldt ook voor oude pompen, filters, emmers, verwarmingselementen, medicatie of vitaminesupplementen.
Waar kunt u ons wel blij mee maken?
– Restanten van voeding indien niet te lang open.
– Lampen en armaturen.
– Intacte terraria, dus gesloten glazen verblijven met deurtjes.
– Filterwatten, sponsen, actief kool. (geen filters of pompen)
Wij vragen een éénmalige vergoeding per schildpad die wij levenslang opvangen! 
De éénmalige kosten bedragen EUR 100.- incl. 21% BTW per schildpad.

Voor bedrijven en overige zakelijke organisaties hanteren wij het tarief van EUR 100,- excl. BTW.

Wij zijn BTW plichtig gesteld door de Belastingdienst. Daarom hanteren wij tarieven inclusief BTW. Voor dit relatief kleine en éénmalige bedrag zorgen wij levenslang voor uw schildpad! Ook blijft u een beetje contact houden omdat u online, onbeperkt in het zorgdossier van uw schildpad kunt kijken.

Tot voorkort was het mogelijk om maandelijks 5 euro af te betalen om zodoende de betaling van de afstandskosten te voldoen. Helaas blijken vele betalingen te worden teruggeboekt en dit geeft enorm veel kosten voor ons. Ook willen wij geen organisatie worden die herinneringen en aanmaningen moet versturen. We stoppen dan ook met deze betaalmogelijkheid omdat het niet anders kan.
Bij elk dier dat aan ons wordt overgedragen moet een afstandsverklaring worden getekend. Na het tekenen wordt de eigenaar gevrijwaard en heeft daarmee van rechtswege geen mogelijkheid meer om aanspraak op het dier te maken.
 
Wij vangen alle soorten schildpadden op behalve zeeschildpadden.

Wanneer u een CITES A plichtig dier heeft dat u wilt overdragen aan onze opvang. Dan is het belangrijk dat deze papieren aanwezig zijn. Voor hulp kunt u ons bellen en wij verwijzen u dan door naar de RVO voor de aanvraag. CITES A plichtige dieren zijn vooral landschildpadden zoals de veelvoorkomende griekse, moorse, of breedrandschildpad. Wilt u weten welke soort u heeft, stuur dan duidelijke foto’s van minimaal de bovenkant, onderkant en kop van de schildpad.

De minimale vergoedingen vragen wij voor de bijdrage in onze exploitatiekosten voor voeding, verzorging, dierenartskosten en energie. Verder krijgen wij veel goederen aangeboden en leven wij verder van donaties en privé geld. De opvang heeft geen betaalde medewerkers, ook geen dure managers of directeuren. De beheerder van de opvang combineert zijn werk met de werkzaamheden van de opvang.

Wilt u uw schildpad(den) afstaan? En wilt u het ook nog eens verstandig doen uit oogpunt van het dier? Stuur ons dan een e-mail zodat wij een afspraak kunnen maken.  Wanneer het niet anders mogelijk is en de afstand is redelijk (max 25km rondom Harkema) dan komen wij de schildpadden halen (extra kosten ophalen € 25.-). Indien anders zal er een afspraak worden gemaakt dat u de schildpad(den) langsbrengt. U kunt dan meteen het nieuwe verblijf van uw diertje bewonderen… Kunt u niet anders dan de schildpad(den) laten ophalen, dan rekenen wij 40 cent per km. heen en terug.

Elke schildpad die door ons wordt opgevangen krijgt een eigen uniek registratienummer, met dit registratienummer die ook vermeld staat op de kopie van de afstandsverklaring, kunt u via een speciale website meekijken in het dossier van de schildpad. Op deze wijze kunt u toch nog een beetje volgen hoe het met de schildpad gaat. Eventueel is het mogelijk om op afspraak nog eens langs te komen.

Voor permanente opvang kunt u via dit speciale e-mailadres een afspraak maken perm.opvang@schildpaddenopvang.nl  

Voor overige zaken verwijzen wij u graag door naar het onderdeel contact op deze website.

Let op! Onze opvang is niet open voor regulier bezoek. Wij hebben en willen namelijk geen dierentuinvergunning. Op speciale bezoekdagen is het mogelijk om uw eigen schildpad(den) nog eens op te zoeken. Maak altijd eerst vooraf een afspraak zodat wij alle tijd voor u kunnen nemen!

100% Gratis opvang van dieren is onmogelijk!

Ik als oprichter van de opvang kan beamen dat het onmogelijk is om alleen maar GRATIS of vrijwel gratis opvang te bieden voor schildpadden. De hoge energiekosten en de kosten voor goede voeding, dus geen kattenbrokjes of koi-brok, rijzen de pan uit. Er is zo’n grote behoefte aan gratis opvang, dat wanneer er een advertentie op marktplaats wordt gezet, hierdoor jaarlijks meer dan 1000 schildpadden worden aangeboden. Mijn ervaring is dat een hobby schildpaddenopvang vaak te maken krijgt maakt een uitbraak van ziekten. Waarbij soms de hele populatie in slechts enkele weken zal sterven. Of dat men op een gegeven moment de eindjes al aan elkaar moet knopen en dan de verrassing krijgt van enorme hoge energie afrekening. En ook dan maak ik vaak mee dat kleine hobbyopvang adressen met een echt hart voor de schildpadden ze toch weer moeten wegbrengen. Ze worden dan vaak hier aangeboden of verdwijnen via marktplaats naar handelaren of via een organisatie worden ze uitgezet in het wild, ergens in een warmer land?! Net zo goed dat je je kanarie of hond weer terug zet in het wild… Het is helaas ook gebleken dat dit geen oplossing is. Daarnaast worden de meeste overtollige schildpadden losgelaten in de natuur. Een waar lijden voor hen maar ook voor onze natuur.  Het is niet voor niets dat de meest gedumpte schildpaddensoort als invasief zijn bestempelt…

Ik kan het inderdaad allemaal beamen, want ik heb hetzelfde meegemaakt. En ik moest er wel een stichting van maken om op deze wijze donaties binnen te krijgen en de energiekosten wat goedkoper te krijgen. Verder hebben we een aantal donateurs maar het is geen vetpot, we krijgen helemaal geen subsidie, want ja schildpaddenprobleem? Nog nooit van gehoord. Begrijp goed dat een hobby met een gratis schildpaddenopvang razendsnel uit de hand kan lopen, want je kan die beestjes toch niet weigeren? Vaak worden ze dan juist in sloten gedumpt. Uiteindelijk moet je een organisatie opzetten voor je schildpadden en op veel creatieve manieren proberen je opvang in leven te houden, anders red je het simpelweg niet. Ja of je zou per maand makkelijk 8000 euro privé kunnen betalen…

Daarnaast moet je veel kennis in huis hebben, niet alleen kennis van de verzorging van schildpadden, nee ook zeker medische kennis, technische, financiële, juridische en biologische kennis. En om de opvang bekend te maken en eventueel donaties te kunnen verwerven moet je ook verstand van reclame, marketing en websites hebben. Deze totale combinatie van kennis moet je anders los inhuren. En natuurlijk willen mensen je graag helpen, maar vind die mensen maar eens. Het is geen bedrijf waar je personeel inhuurt. Het is een organisatie waar je mensen raakt en motiveert mee te helpen, je vrijwilligers. En waar vindt je die? Goede vrijwilligers zijn zeldzaam net als goede medewerkers. En dan moet je ook nog mensen vinden die het dus niet voor het geld doen.

Ik hoop dat iedereen die dit leest begrijpt dat GRATIS opvang dus echt onmogelijk is. En dat misschien mensen zich wat minder gaan richten op het feit dat de opvang van hun eigen schildpad geld kost. De verantwoordelijkheid over het dier is nou eenmaal bij de aanschaf begonnen… En daarnaast geeft je het bedrag voor eenmalige opvang van een schildpad meerdere keren per jaar uit aan de verzorging hiervan. Het beste is dat deze mensen hier eerst eens langskomen en dan oordelen. Daarnaast is het misschien nog raadzaam om te weten dat 80% van de schildpadden in de opvang gevonden zijn en dus wel gratis worden binnengebracht. Simpelweg omdat deze dieren geen andere keus hebben, deze moeten gered worden, dan maar gratis. Want anders wordt er net zo gemakkelijk geëuthanaseerd!!! Deze dieren profiteren dus van onze opvangorganisatie omdat ik het zo bedoeld heb! Sinds 3 augustus 2016 mogen de meeste schildpadden ook niet meer weg, dus geen herplaatsing, maar levenslange liefdevol zorg!

En mocht iemand na het lezen van dit hele verhaal nog de neiging hebben om de schildpadden dan maar te dumpen in een sloot? Een tip! Laat de schildpad a.u.b. hier ergens achter maar dump ze niet in de vrije natuur! 

Excuses voor de iets wat geïrriteerde smaak van de tekst. Maar ik hoop dat u begrijpt wanneer in het hoogseizoen deze vraag mij bijna dagelijks word gesteld. En dat men blijkbaar alleen deze pagina kan vinden op deze website vol met informatie, leek het mij verstandig dit even duidelijk te maken. Nu gaan we weer positief verder!

Leef als een schildpad 🙂