Opvangcentrum

In ons opvangcentrum in Harkema vangen wij vrijwel alle soorten schildpadden op. Wij richten ons alleen op schildpadden en geen andere reptielen. Dit heeft er mede mee te maken dat wij het belangrijk vinden dat het houden van schildpadden een specialisatie op zich is. Daarnaast willen wij geen tussenstation worden van kruisbesmettingen van verschillende ziekmakende virussen en bacteriën. Als u nagaat dat er meer dan 340 soorten schildpadden zijn, dan is het echt noodzakelijk om zich alleen op schildpadden te specialiseren.

Op het moment van schrijven (2021) zitten er iets meer dan 1800 schildpadden in de opvang. Het merendeel zijn schildpaddensoorten die de afgelopen jaren massaal zijn gedumpt in onze natuur. Dit zijn vooral de roodwang- Geelwang- en Geelbuik schildpadden. Vrijwel niemand wil zorg dragen voor juist deze soorten omdat ze veelal voorkomen. Wij zijn juist gespecialiseerd in deze soorten en vangen ze graag met alle liefde op.

Naast de veel voorkomende Trachemys soorten (lettersierschildpadden) hebben wij totaal 30 verschillende soorten in de opvang. Van groot tot klein en van water tot landschildpad. Sommige soorten schildpadden komen in aanmerking voor herplaatsing, helaas niet de Trachemys soorten omdat deze vanaf 2016 zijn verboden. Het herplaatsen van deze dieren zou ons volledig verantwoordelijk maken voor ontsnapping en voortplanting. Dit is iets wat wij niet willen. Daarnaast is het erg moeilijk deze groot wordende soorten goed bij iemand thuis te huisvesten. Alleen een vijver is niet genoeg. Schildpadden buiten laten in Nederland in een vijver is namelijk dierenkwelling wanneer er geen mogelijkheden zijn om goed op te kunnen warmen. Een binnenruimte met warmtelampen is daarom een must!

Onze dieren zijn gehuisvest in ruime verblijven. Onze filosofie achter het geheel is dat wanneer een schildpad niet in een groep kan leven. Omdat deze bijvoorbeeld te agressief is, of juist te zachtaardig en niet met de groep mee kan komen, dat wij dan weer een nieuw huisje gaan zoeken. Een schildpad die prima kan leven in een groep hoeft niet weer een geïsoleerd leven te krijgen in bijvoorbeeld een glazen bak.