Schildpad vervoeren

Het vervoeren kan voor een waterschildpad heel erg stressvol zijn. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen hebben wij enkele tips om zoveel mogelijk stress tijdens vervoer te voorkomen. Dit geldt natuurlijk ook voor het vervoer naar onze opvang.

Vaak horen wij dat kinderen hun schildpadjes meenemen naar school voor een spreekbeurt o.i.d. Vaak zijn de schildpadden hierna ziek. Dit komt door de snelle wisseling van warme en koude luchtstromen, dus tocht en stress, de weerstand daalt en het diertje wordt ziek. Een schildpad kan dan binnen een paar minuten kou vatten en daardoor serieus verkouden worden. Jonge schildpadden en schildpadden met een verzwakt afweersysteem zullen dan vaak een longontsteking ontwikkelen en als gevolg hiervan overlijden. De tip in dit geval is, begin hier niet aan. Of indien het echt niet anders kan, neem dan onderstaande tips mee om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Let op! De onderstaande tips gelden hoofdzakelijk voor waterschildpadden maar ook landschildpadden zijn erg vatbaar. In de één na laatste alinea zijn er nog wat specifiekere aanwijzingen m.b.t. landschildpadden te vinden. 

Een koude schildpad.
Wanneer een schildpad moet worden vervoerd is het beter dat deze is afgekoeld. Een afgekoelde schildpad gaat in slaap (lees: rust) en krijgt minder van zijn omgeving mee. Indien het verblijf van de schildpad wordt verwarmt en belicht dan stopt u hiermee tenminste 24 uur vóór vervoer, liever nog wat langer tot 48 uur.

Een schildpad in het donker zonder water.
Een schildpad heeft een stel goede ogen, ze kunnen op grote afstand zaken waarnemen en vertrouwen hier dan ook goed op. Wanneer een schildpad wordt vervoerd is het daarom belangrijk deze donker te vervoeren maar zonder water. Het klotsende water zal de schildpad alleen maar doen stressen. Juist een donkere droge omgeving zal de schildpad rustig houden. Het vervoer kan het beste in een lege schone emmer, handdoek op de bodem, zonder water afgedekt met een donkere handdoek. Deze handdoek is rondom de emmer goed vast te zetten met een elastiek, touw of veter. Het is belangrijk om een donkere kleur emmer en handdoek te gebruiken.

Een schildpad met een lege maag.
Er zijn twee redenen om een schildpad ongeveer 2 a 3 dagen vóór vervoer geen eten meer te geven. Reden 1 is een schildpad met veel stress zal vaak een verstoring krijgen in zijn stofwisseling. Het voedsel in zijn darmen kan daardoor gaan rotten waardoor de schildpad ziek wordt en diarree krijgt. Een gezonde schildpad zal dit overleven echter schildpadden met een verzwakt afweersysteem kunnen hieraan overlijden. Reden 2 is, een schildpad die hongerig is zal vaak hier ook de oriëntatie op inzetten. Tijdens de introductie van de schildpad in een nieuw verblijf met soortgenoten zal deze dan meer geïnteresseerd zijn in voedsel. En hier geldt, een etende schildpad is een schildpad die direct meegaat in de rest van de groep. Waardoor van stress eigenlijk geen sprake meer is. Een schildpad met stress eet namelijk niet, hoe hongerig ook!

Vervoer landschildpad

Om zoveel mogelijk stress te voorkomen, kan het vervoeren van een landschildpad het beste in een emmer met wat oud bodemmateriaal (kokosvezel, hooi, houtsnippers etc.) en vervolgens afgedekt met een donkere handdoek. De doek is rondom goed vast te zetten met een elastiek, touw of veter. Het is belangrijk om schildpadden ongeveer 2 dagen voor vervoer niet meer te voeren. Let er op dat het echt donker moet zijn in de emmer!

Ook is het belangrijk om 2 dagen voor het vervoer eventuele verwarmingselementen zoals bodemverwarming en warmtelampen uit te schakelen. Een koele schildpad zal minder van zijn of haar omgeving meemaken.

Stel een schildpad niet bloot aan de buitenlucht, ze hebben namelijk een paar gevoelige longen! Ook tijdens het vervoer niet even kijken, een beetje koude lucht kan grote gevolgen hebben. Daarnaast maak de inval van licht het diertje meestal weer onrustig.


TIP!  Laat een waterschildpad nooit over de vloer kruipen, de vloer is koud en het tocht. Binnen een paar minuten kan een schildpad daardoor verkouden worden…