π™•π™€π™‘π™–π™£π™œ π™™π™š 𝙠𝙧𝙖𝙖𝙣 𝙀π™₯π™šπ™£π™¨π™©π™–π™–π™©β€¦.

π™•π™€π™‘π™–π™£π™œ π™™π™š 𝙠𝙧𝙖𝙖𝙣 𝙀π™₯π™šπ™£π™¨π™©π™–π™–π™©β€¦.

Zolang de kraan wagenwijd open blijft staan met impulsaankopen van kleine schildpadjes die afkomstig zijn van mega kwekerijen (farms) is wat wij doen met onze schildpaddenopvang een druppel op een gloeiende plaat….

Want zeg nou eerlijk, van elke schildpad die wordt verkocht? Wie gaat daar minimaal 40 jaar voor zorgen? Uit ervaring kan ik u zeggen dat dat maar heel erg weinig mensen zijn. Om een schatting aan te geven, van elke 100 schildpadden die worden verkocht, zal er 1 baasje zijn die ze een heel leven lang houdt. De meeste schildpadden eindigen in de natuur of bij een opvang. Vandaar dat telkens de meest verkochte impuls schildpaddensoorten worden verboden. Dit is al sinds de jaren 60 aan de hand…. Toen er te veel roodwangen in de natuur werden gespot, werd in 1997 de Roodwang verboden. Toen werden er vooral geelwangen en geelbuiken verkocht…. Sinds 2016 zijn deze soorten verboden, ook weer omdat ze veelvuldig in de natuur werden gedumpt….

U begrijpt deze cirkel blijft gewoon bestaan. Nu de veel verkocht soorten zoals de geelwang en geelbuik niet meer mogen worden verkocht, wordt er weer overgegaan op andere soorten. Wij hadden de hoop dat de Muskus de β€œnieuwe” trend zou worden, deze blijven relatief klein en kunnen beter worden gehouden. Maar helaas, er is een trend waargenomen dat er nu is overgegaan op soorten die nog groter dan een Geelwang kunnen worden. Maar waarom?

Wanneer je eens schildpad koopt voor 5 euro bij een standaard dierenwinkel of zelfs tuincentrum, dan verdienen zij hier natuurlijk vrijwel niets aan. Juist alle toeters en bellen eromheen! Zoals aquaria, pompen, lampen en voeding. Echter wanneer je een soort verkoopt die snel groter wordt, moeten mensen steeds terugkomen voor grotere aquaria, pompen en steeds meer voeding. U begrijpt, dit is een goed verdienmodel. Kleiner blijvende soorten, zoals de Muskus brengen op langere termijn dus minder op. Het hele verhaal hangt dus op de economische waarde. en dat gaat voor dierenwelzijn blijkbaar. De overheid zal dit daarom nooit verbieden aangezien er veel te veel belangen spelen. Zaak is het dan ook om het over een andere boeg te gooien, en de maatschappij te informeren over dit leed waar geen einde aan lijkt te komen. Uiteindelijk blijft het een cirkel van vraag en aanbod waar alleen de consument iets aan kan doen! Vergeet niet dat het onmogelijk is om alle verweesde schildpadden op te vangen, uiteindelijk zal er dus een Euthanasie verplichting komen!

Het geheel verbieden van schildpadden is geen reΓ«le optie. Daarmee zou er veel illegaliteit ontstaan waar geen zicht op is. Beter is educatie aan beginners en het sterk reduceren van impuls aankopen van veel verkochte soorten. Dit zijn alle schildpadden die via grote kweekfarms met duizenden per jaar worden ingevoerd. Beter is via een opvang, een echte reptielenspeciaalzaak of een kweek vereniging een schildpad te adopteren. Belangrijk is dat kwekers een UBN nummer hebben zodat u weet dat deze ook aan de eisen voldoet. Deze kwekers kunnen beter advies geven omtrent het houden en verdere verzorgen van een schildpad. Zij hebben er ook niets aan wanneer mensen in een impuls een schildpad aanschaffen. Een goede kweker voorziet dit, stelt de nodig vragen en verkoopt dan niet. Daarnaast zal een goede kweker altijd de optie aanbieden om een schildpad weer terug te brengen. Ditzelfde geldt ook allemaal voor opvangadressen. Hier kunt u over het algemeen geen jonge dieren aanschaffen, aangezien opvangcentrums niet horen te kweken. Doen opvangadressen dit wel, dan moet u zich afvragen of dit wel correcte organisatie is….

Voor nu is het belangrijk dat wij eerst winkels en/of ketens gaan aanspreken welk leed er uiteindelijk ontstaat door de verkoop van impuls schildpadden. Winkels en ketens die meewerken zetten wij in het zonnetje. Hoe en wat wordt nog bekend gemaakt. Enig voordeel is dat vanaf juni volgend jaar, het noodzakelijk is om vereiste diploma’s te hebben om met bepaalde diersoorten te mogen werken of deze te verkopen. Daarom is het nu tijd vele winkels op dit moment aan te spreken, vooral op welzijn, maar zeker ook nu Wettelijk er eisen worden gesteld.

π™’π™šπ™šπ™© π™ͺ π™£π™€π™œ π™¬π™žπ™£π™ π™šπ™‘π™¨ 𝙀𝙛 π™œπ™§π™€π™©π™š π™ π™šπ™©π™šπ™£π™¨ π™™π™žπ™š π™¨π™˜π™π™žπ™‘π™™π™₯π™–π™™π™™π™šπ™£ π™«π™šπ™§π™ π™€π™₯π™šπ™£ 𝙀𝙛 π™žπ™£π™’π™žπ™™π™™π™šπ™‘π™¨ π™―π™žπ™Ÿπ™£ π™œπ™šπ™¨π™©π™€π™₯𝙩?

Wij sturen ze dan per post op een vriendelijke manier informatie. In hoop dat dit leidt tot meer bewustwording en uiteindelijk het stoppen van de impulsaankoop van veel voorkomende schildpaddensoorten.

Written by:

92 Posts

View All Posts
Follow Me :