10 Chipreaders nodig voor onze vrijwilligers door het hele land!

10 Chipreaders nodig voor onze vrijwilligers door het hele land!

Stichting Schildpaddenopvang Nederland trekt zich al jaren het lot aan van de vele losgelaten schildpadden in de natuur. Helaas denken niet alle dierenorganisaties in dezelfde lijn. Helaas wordt vaak het advies gegeven een opgepakte schildpad weer los te laten in de natuur. Niet wetende dat dit een jarenlange kwelling en leed veroorzaakt. Daarnaast is het zelfs strafbaar….


Daarom hebben wij sinds 2021 het heft volledig in eigen hand genomen. Door zelf dierenambulances aan te schaffen en hebben daarnaast een netwerk van vrijwilligers opgezet. Het meldpunt voor gevonden schildpadden hoeft alleen nog maar worden gebeld en een vrijwilliger in de buurt pikt de schildpad op een brengt deze naar onze opvang in Harkema (Friesland)


Soms zijn gevonden schildpadden ontsnapt, vooral schildpadden die men in woonwijken aantreft. Ons advies is dan ook deze schildpadden die men zomers tijdelijk buiten huisvest te chippen, net als een hond en kat. Landschildpadden daarentegen moeten verplicht een chip dragen volgens de Wet, vanaf een gewicht van 500 gram.


Onze vrijwilligers zouden enorm gebaat zijn als zij ook de beschikking hebben over een chipreader. Zo hoeft in het meest gunstige geval de schildpad niet helemaal naar Harkema worden gebracht en kan deze direct bij de eigenaar worden bezorgd.

Daarnaast werken wij aan een plan om enkele vrijwilligers een chip diploma te laten halen. Zodat zij op verantwoorde wijze en volgens de Wettelijke voorschriften schildpadden mogen chippen. Dit geldt dan overigens alleen voor de niet CITES plichtige soorten. CITES plichtige soorten zoals de Griekse en zelfs de Russische vierteen schildpad, moeten door een dierenarts worden gechipt.

Wilt u ons helpen onze vrijwilligers van een goede chipreader te voorzien?
https://dierendonatie.nl/project/chipreaders-voor-gedumpte-schildpadden-bij-schildpaddenopvang-nederland/

Written by:

92 Posts

View All Posts
Follow Me :