Meldpunt 144 verbind je door!

Meldpunt 144 verbind je door!

Het landelijk meldpunt 144 geeft ook het advies om wanneer je een schildpad hebt gevonden, dat je kan bellen met 144, zij verbinden je dan door met je lokale dierenambulance. Lukt dit niet neem dan contact op met ons! Zij zullen nooit advies geven het dier terug te zetten in de natuur!

-Geplaatste stuk door 144-

Schildpadden in ons land?!
Naar aanleiding van een melding bij ons heeft de LID een landschildpad aangetroffen waarbij de huisvesting niet in orde was. De bodembedekking was verkeerd, er was geen warmtelamp aanwezig, geen uv lamp, te klein en nog veel meer. Deze schildpad is verhuisd naar een adres waar hij alles krijgt wat hij nodig heeft en zal zo een goed leven tegemoet gaan.


🐢Mag je een schildpad als huisdier houden?
Ja en nee. Er zijn bepaalde soorten schildpadden die je in Nederland mag houden. Roodwang- geelwang- en geelbuikschildpadden staan echter sinds 3 augustus 2016 op de Unielijst wat betekent dat er een verbod zit op bezit, kweek, import en export van deze soorten. Dit is Europees vastgelegd. Het houden van een schildpad is ook niet gemakkelijk. Wanneer je geïnteresseerd bent in het houden van een schildpad, lees je dan goed in over het soort schildpad. Schildpadden hebben vaak een complexe huisvesting en hebben ook speciaal schildpaddenvoer nodig.


🐢Maar hoe zit dit nou met schildpadden in het wild?
Bij het meldpunt krijgen we vaker meldingen van mensen die deze dieren in Nederland in het wild tegenkomen. Dit zijn veelal schildpadden die door de eigenaren gedumpt zijn in de natuur. We zijn er inmiddels een beetje gewend aan geraakt om deze bijzondere dieren tegen te komen, eigenlijk hoort het natuurlijk niet.


🐢Wat kun je doen als je een schildpad vindt?
Neem allereerst contact op met ons via het nummer #144. Wij kunnen je doorverbinden met een dierenambulance, en die zal de schildpad ophalen en bij een schildpaddenopvang kunnen brengen. Kan de dierenambulance je niet goed verder helpen? Kijk dan eens op de website van de Stichting Schildpaddenopvang Nederland (https://bit.ly/36J2C1Q).


Het dumpen van dieren is tevens strafbaar. Zie je dit gebeuren, of zie je schildpadden in verkeerde huisvesting gehouden worden? Neem dan even contact met ons op via #144, dan helpen wij je verder met een melding.

Written by:

93 Posts

View All Posts
Follow Me :