Energiekosten nekken ook Schildpaddenopvang

Energiekosten nekken ook Schildpaddenopvang

Iedereen heeft ermee te maken, bij mensen thuis, de bakker, scholen, fabrieken maar ook vele non-profit stichtingen en verenigingen. De enorme energieprijzen zijn niet lang meer vol te houden. We gaan kapot als de overheid hier niets aan doet!

We gebruiken als schildpaddenopvang energie voor circa 10 gezinnen, deze kosten zijn nu gestegen tot wat normaal maar liefst 30 gezinnen moeten betalen! Dit kan echt geen kant op! 😢

Wilt u ons helpen met een donatie? In samenwerking met Dierenlot zal uw donatie tot € 100.- worden verdubbeld! Dus wanneer u 10 euro doneert, ontvangen wij 20 euro van Stichting DierenLot

Help ons alsjeblieft, het zou een ramp zijn als we moeten stoppen met meer dan 2500 schildpadden in de opvang…

Doneren kan via onze digitale collectebus, alvast bedankt
https://dierenlot.digicollect.nl/stichting-schildpaddenopvang-nederland-2

meer inhoudelijke informatie:

Energiekosten nekken uiteindelijk ook de schildpaddenopvang in Harkema.

Energie, je kunt het vrijwel niet zien, maar zeker voelen. En sinds een poos voelen we het ook extra in onze portemonnee, net als natuurlijk iedereen.  Wij als opvang hebben veel energie nodig om onze schildpadden warm te houden, het zijn immers reptielen, dus koudbloedige dieren. De vele warmtelampen, het warme water en natuurlijk de warme omgevingstemperatuur. Daarnaast moeten wij in de winterperiode onze buitenvijver verwarmen wat extra veel energie kost…

We doen er alles aan om het energieverbruik te beperken, maar een dergelijke stijging van de energiekosten had eigenlijk niemand voorzien. We kunnen veel, maar helaas geen ijzer met handen breken! Voor nu hebben we het maar te slikken en moeten we ons goed vasthouden omdat dit nog wel eens heel lang kan gaan duren…

Ook onze donateurs hebben financieel te lijden, we houden ons vast dat wij veel donateurs gaan verliezen, we hebben inmiddels al wat opzeggingen gehad om die reden… Samen met onze overgebleven en misschien wel nieuwe donateurs hopen we deze dure tijd door te komen! 

Dankzij Dierenlot hebben wij een duurzaamheidslening ontvangen, met dit bedrag kunnen wij nu in een rap tempo extra maatregelen nemen om de kosten in de komende winterperiode zoveel mogelijk te minimaliseren. We hebben geïnvesteerd in extra zonnepanelen en zijn ondertussen druk bezig met isolatie en vervanging van ons verwarmingssysteem. Maar helaas zijn de levertijden extra lang van materialen 🙁 Helaas is in de winterperiode ons verbruik zeer hoog, omdat wij de dieren altijd op temperatuur houden, voor hun is het lente/zomer. Voor vele soorten is dit ook nodig aangezien zij geen winterslaap kennen.  Maar nu de kosten zo nijpend worden hebben we besloten een noodplan in te voeren op het moment wanneer de energiekosten nog duurder worden. 

Concreet komt het erop neer dat de soorten die in winterrust kunnen wij die ook in winterrust zullen houden. De soorten die daar niet tegen kunnen zullen op een normale manier verwarmd en belicht worden. Op deze manier hopen wij meer dan de helft aan energie te besparen.

Daarnaast zal de algemene verwarming van het pand 3 graden naar beneden worden ingesteld 18 graden, verwacht wordt van de vrijwilligers om zich warmer te kleden. 

Aangezien de meeste waterschildpadden in rust gaan, hoeven wij niet of heel weinig te voeren. Vooral het vers voer wat wij elke dag voeren, circa 20 kilo kan dan teruggeschroefd worden. Ook kunnen de filtersystemen en pompen worden teruggeschroefd in capaciteit omdat er simpelweg veel minder vervuiling optreed. 

Wij hopen met deze maatregelen de dure wintertijd door te komen zonder failliet te gaan aan de energiekosten. Om wat cijfers te geven, wij gebruiken net zoveel energie als 10 gemiddelde gezinnen. De tarieven zijn driemaal duurder geworden. U begrijpt, dit is voor niemand lang vol te houden.  Tijdens de winterrust van de dieren worden ze natuurlijk goed gemonitord. Alleen als het kan zetten wij een schildpad in winterrust / winterslaap.

Written by:

94 Posts

View All Posts
Follow Me :