Griekse en Moorse landschildpadden zijn CITES A dieren en vallen daardoor onder beschermde diersoorten. Deze CITES wetgeving is juist in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat er geen dieren uit het wild worden weggevangen en worden verhandeld. In Nederland zou je daarom denken dat er voornamelijk nakweek dieren gehouden worden, maar niets is minder waar…..
Deze afschuwelijke foto is gemaakt door Floor op een reguliere markt in Marokko. En daar mag helaas nog van alles…. Voor een klein bedrag van gemiddeld 2 euro koop je hier al een klein landschildpadje.
Veel toeristen die naar Noord-Afrika afreizen nemen zonder na te denken een schildpadje mee naar Nederland. Ook dichterbij, zoals Turkije, Italië en Griekenland, worden veel landschildpad baby’s verkocht die weggevangen zijn uit de natuur.
Naast dat je een dier meeneemt, wat dus illegaal naar Nederland komt en ziektes mee kan brengen, riskeer je een hoge boete, omdat je dus een beschermd diersoort hebt gekocht.
Maar bovenal spreekt de foto voor zich; het dierenleed dat hier achter kleeft is enorm.
Dieren worden weggevangen uit het wild, gehouden in dit soort kooitjes en verkocht aan iedereen die voorbij loopt.
Dit jaar kregen wij meerdere kleine schildpadjes, de meeste doodziek, afkomstig van dit soort markten.
Alle binnengekomen dieren zijn meegenomen door mensen die totaal geen idee hadden wat ze hadden gedaan en gewoon zo’n diertje mee terug nemen in de auto, waardoor onderscheppen bijna niet mogelijk is voor bijvoorbeeld de douane. Vaak willen de diertjes niet eten van de stress, een voor hun totaal vreemde omgeving…
Een aantal diertjes zijn bij ons gekomen maar hoeveel sterven er anoniem in dit soort kooien? Of lijden enorm door de reis en daarna de onkunde in verzorging eenmaal in Nederland.
Het is heel belangrijk om niet mee te werken aan (ver)koop als je zoiets aantreft in het buitenland. Hoe zielig ook, door zo’n diertje te kopen hou je juist de handel in stand.
Ook als je een schildpadje wilt kopen hier in Nederland, vraag altijd om het originele CITES certificaat en vraag het CITES bureau van de Rijksoverheid om dit te verifiëren. Dit om te voorkomen dat je een schildpad koopt dat is weggevangen uit de natuur waar ze eigenlijk horen!