Verduurzaming Schildpaddenopvang in Harkema, met 27kW warmtepomp vermogen!

Verduurzaming Schildpaddenopvang in Harkema, met 27kW warmtepomp vermogen!

Al jaren zijn we bezig met de verduurzaming van de opvang, niet alleen om het milieu maar zeker ook om de centen… 🙂

De kosten voor energie zijn voor elke opvang enorm hoog, vaak moeten zieke dieren warm gehouden worden en bij schildpadden zelfs vrijwel altijd. Aangezien zij koudbloedig zijn hebben ze altijd een externe warmtebron nodig. De energiekosten zijn de laatste jaren enorm gestegen, zo snel dat het soms moeilijk werd om de energiekosten te betalen. Dankzij onze donateurs hebben wij regelmatig al hulp gehad. Maar met alleen gaten vullen kom je er niet, het is belangrijk om één van de grootste kostenposten actief aan te pakken.

Om snel sprongen te maken, hebben wij 2 jaar geleden van Stichting DierenLot een duurzaamheidslening ontvangen. Hiermee hebben wij vele projecten kunnen realiseren, zoals de plaatsing van 82 extra zonnepanelen, dubbele beglazing, een deel dakisolatie, plafondisolatie, ventilatiesystemen en nu als laatste de “vervanging” van het verwarmingssysteem. Het upgraden van het bestaande CV-systeem bleek niet rendabel dus daarom blijft het systeem als backup intact en hebben wij gekozen om gerichter te gaan verwarmen met warmtepomp airco systemen.

Onlangs hebben wij naar volle tevredenheid maar liefst 5 warmtepomp airco units laten plaatsen door AircoMontage Noord uit Surhuisterveen. Deze systemen zijn een toevoeging op onze bestaande verwarming met aardgas. Het voordeel is dat wij bij echt koude vorstdagen (gem 50 dgn per jaar) kunnen overschakelen op aardgas en de andere dagen hebben we meer dan voldoende warmte van de nieuwe elektrische verwarming. Wij merken nu al een enorme besparing, t.o.v. aardgas. Dit warmtepompsysteem is veel efficiënter in warmtespreiding dan het oude gassysteem uit de begin jaren ‘90. Een voorbeeld: om 27.000 watt aan warmte te maken, verbruikt het hele systeem slechts rond de 8000 watt per uur!! Op zonnige dagen kunnen wij deze energie met onze zonnepanelen direct opwekken.

Stichting DierenLot ontzettend bedankt voor jullie tomeloze hulp en AircoMontage Noord voor het advies en de vakkundige snelle levering van het geheel.

Written by:

93 Posts

View All Posts
Follow Me :