Het laatste jaar zien wij opvallend veel schildpadden die besmet zijn met een Mycoplasma spp. bacterie. Helaas is deze bacterie ANTI-Biotica resistent. Wanneer een schildpad of ander reptiel eenmaal is besmet zal deze altijd drager blijven en kan deze andere dieren besmetten. Ditzelfde zien we bij Herpes besmettingen, dit is echter een virus waarbij antibiotica niet werkt, vaak overlijden dan ook deze dieren door alle complicaties bij een opvlamming van Herpes of Mycoplasma.
Veel inkomende schildpadden, gevonden of aangekocht in een winkel, marktplaats of op beurzen, zien wij opvallend veel zieke Mycoplasma dieren. Na onderzoek blijkt dat de bacterie veel voorkomt bij voedseldieren zoals muizen en konijnen. Handelaren en groothandels nemen het niet altijd nauw met de hygiëne waardoor juist in dergelijke omgevingen eenvoudig Mycoplasma kan worden overgedragen van voedseldieren op reptielen, of van reptiel naar reptiel. Nieuwe dieren afkomstig van kwekers worden veelal niet getest, een betrouwbare PCR test op herpes/mycplasma kost al snel 75 euro per dier ex consult, financieel reden genoeg dat hier geen aandacht aan wordt besteed.
Dieren waarbij de Mycoplasma bacterie opvlamt hebben dikke opgezette ogen, opgezette tong, speeksel en residu in de bek en vaak zuurstofgebrek door longproblemen. Het is zaak eigen dieren goed in de gaten te houden en snel in te grijpen wanneer deze symptomen zich voordoen. Neem dan direct contact op met een gespecialiseerd dierenarts. Na een antibiotica behandeling en eventueel ondersteunende medicatie kan een dier weer genezen maar blijft de bacterie altijd latent aanwezig. Zodra de weerstand van het dier daalt, zoals bij stress, winterslaap, vervoeren/verplaatsen, slecht houden, slechte voeding e.d. zal de bacterie weer opvlammen en zullen de symptomen weer zichtbaar worden.
Het is altijd verstandig om te weten dat je een Mycoplasma positief dier hebt, of dat je zelfs een hele groep hebt. Laat de zwakke dieren PCR testen op Mycoplasma en Herpes. Deze combitest is goedkoper dan los, maar vaak komt herpes ook voor bij Mycoplasma dieren. Mycoplasma en Herpes verspreiden zich gelukkig niet makkelijk via de lucht maar dat kan wel wanneer het dier hoest of niest, de meeste besmettingen vinden plaats via direct contact zoals speeksel, ontlasting, urine of via gebruikte materialen zoals voer- en drinkbakken en niet te vergeten besmette voedseldieren!
Voorkomen is beter dan genezen! Laat nieuwe dieren altijd testen, houdt nieuwe dieren in quarantaine totdat de resultaten bekend zijn. Fok niet met dieren die Mycoplasma hebben! Werk zeer hygiënisch en ontsmet met een chloorhoudend middel zoals VIRKON S. Wees voorzichtig met voedseldieren of vraag de leverancier naar informatie over ziektes en testbeleid. Wil je de bron van je besmetting opsporen, dan kun je ook een PCR testen laten doen op voedseldieren.