IC Quarantaineruimte voor Schildpadden gerealiseerd door Dierenlot. 

IC Quarantaineruimte voor Schildpadden gerealiseerd door Dierenlot. 

Omdat wij jaarlijks vele honderden vaak erg zieke schildpadden binnen krijgen, was er een dringende behoefte aan speciale ruimte waarin dieren individueel op IC niveau verzorgd en behandeld konden worden. Wij hebben Stichting Dierenlot onze plannen uitgelegd en hebben daarmee een Marten Stoopendaal droom cheque ontvangen. Onze droom is daadwerkelijk waar geworden. De complete bouw van de ruimte heeft veel langer geduurd dan verwacht, dat had vooral te maken met schaarste van materialen in de corona tijd. Maar inmiddels is de IC al volop in gebruik en zijn er al vele dieren behandeld en weer beter geworden. 

Onze IC heeft ruimte voor 25 waterschildpadden en 10 landschildpadden. Als het moet dan kunnen we nog iets opschalen. De ruimte is volledig geïsoleerd, heeft zijn eigen klimaatsysteem voor temperatuur en vochtigheid en reinigt op virus en bacterieel niveau. Elke plek heeft zijn eigen regelbare verlichting en via dagritme is er UVB licht beschikbaar. Daarnaast hebben wij nog diverse apparatuur voorhanden zoals een heuse couveuse, infuus- en voedingspompen, zuurstof, cardiometingen, echo apparaat en nog veel meer. In samenwerking met onze vaste dierenarts kunnen wij nu op zeer hoog niveau, gespecialiseerde schildpaddenzorg verlenen aan doodzieke water- en landschildpadden. 

Onze IC ruimte is zogezegd voor de dieren die echt individuele, vaak levensreddende zorg nodig hebben. Daarnaast hebben we verschillende soorten quarantaine afdelingen zoals de pre-quarantaine voor nieuwe ingebrachte, niet ziek ogende schildpadden. Onze groeps pre-quarantaine waar nieuwe schildpadden worden gehouden, die ook in groepen binnenkomen. Onze HIGH RISK quarantaine is speciaal ingericht, o.a. door de onderdruk luchtafzuiging en lucht desinfectie behandeling. Deze ruimte is voor dieren die (vermoedelijk) een besmettelijke aandoening hebben. Vaak zijn dit virussen en bacteriën die door de lucht kunnen zoals een verkoudheidsvirus. Om de andere schildpadden en mogelijk onszelf te beschermen gebruiken wij deze ruimte speciaal voor deze patiënten.  De laatste quarantaine afdeling is verdeeld over meerdere plekken, dit zijn de dieren die in LONG-STAY quarantaine zijn. Vaak zijn dit speciale soorten waar geen groepsplek voor beschikbaar is, of vele landschildpadden die langer in quarantaine moeten. Deze dieren moeten namelijk langer gescreend worden op diverse ziekten en vaak zijn er problemen met de wettelijk noodzakelijke papieren. Hier leven de dieren in eigen terraria of verblijven op zo’n natuurlijk mogelijke manier. De meesten verblijven hier een paar maanden voordat ze in de binnen en buiten populaties verder mogen leven. 

U begrijpt, in de hele rij van quarantaine afdelingen ontbrak nog een IC ruimte voor de echt zieke dieren, wij zijn wederom Dierenlot en al haar donateurs omwille van de schildpadden heel erg dankbaar!

Written by:

94 Posts

View All Posts
Follow Me :