Koop geen schildpadden…

Koop geen schildpadden…

De Zaagrug schildpad is samen met de Muskus en Florida schildpad momenteel dé soort die je overal kunt kopen.

Waar vroeger de rood -en geelwangen (inmiddels invasieve soorten) massaal als impuls aankoop werden aangeschaft en vervolgens weer werden gedumpt, is vooral de zaagrug nu slachtoffer van de verkoop in dierenwinkels door het hele land. Bovendien is het ook het soort wat OOK weer klakkeloos de sloot in gaat.

Elke schildpad in een aquarium maakt een hoop rommel, kost een hoop geld aan bijvoorbeeld elektriciteit. Denk maar eens aan lampen, verwarming en pompen en zeker met de huidige prijzen gaat dat alleen maar hoger worden. Zo’n 25 jaar mag je dagelijks 12 tot 14 uur per dag alles laten branden en schoonmaken, om naar een diertje te kijken. Want schildpadden zijn niet knuffelbaar.

Menig kind is er na een paar weken op uitgekeken en net als een konijn, cavia of hamster is er dan al snel niets meer aan…. De impuls aankoop kan in dit geval vaak nergens heen en nog steeds wordt er gedacht dat je dan gewoon je schildpad de vrijheid kan geven in elke Nederlandse sloot.

De overheid hanteert een zogenaamd uitsterfbeleid als het gaat om gedumpte schildpadden in onze natuur. Lekker makkelijk, gewoon laten zitten want dan gaan ze vanzelf dood en zijn er geen kosten. “En uiteindelijk zullen alle gedumpte schildpadden wel sterven, want ze kunnen toch nog niet voortplanten” is wat de overheid denkt… Echter tikt de tijd aangezien de klimaatopwarming stevig doorzet.

Qua dierenwelzijn is dit barbaars!

Daarnaast blijven er schildpadden massaal verkocht worden en blijven ze dus gedumpt worden. Zolang de GEHELE verkoop van waterschildpadden niet stopt, zal het probleem NOOIT stoppen. Maar ga dat maar eens proberen voor elkaar te krijgen als belangeloze opvang zolang er zo veel economisch belang is wat geen donder geeft om dierenwelzijn.

Het bewijs is bij ons, in de grootste schildpaddenopvang van Nederland te vinden; Een paar jaar geleden kwamen deze soorten amper binnen en nu komen er massaal doodzieke zaagruggen en muskussen binnen uit de sloot. De meeste hiervan zijn al zo ziek dat we ze niet meer beter krijgen.

Het is vreselijk dierenleed.

De enige manier waarop we dit leed kunnen stoppen, is door het zichtbaar te maken. Maar door vooral voor te blijven lichten waarom je niet mee moet doen aan waterschildpadden als huisdier. Zonder vraag, namelijk geen aanbod. Wees de wijste, hoe schattig die diertjes ten grote van een 2 euromunt ook zijn als je langs zo’n verkoopbak loopt….net als puppy’s en alle andere dieren blijven ze niet zo. #koopgeenschildpadden

Hieronder een doodzieke zaagrug die vandaag is opgehaald door de dierenambulance en waar wij voor gaan knokken om hem weer op te lappen. De volgende 10 zaagruggen zijn inmiddels vast vandaag alweer aangeschaft…….

Written by:

93 Posts

View All Posts
Follow Me :