Waarom sterft een schildpad in de Nederlandse natuur?

Waarom sterft een schildpad in de Nederlandse natuur?

Los van het feit dat het grove dierenmishandeling is om een gehouden dier aan zijn lot over te laten, is het ook zeker dat het dier hoe dan ook binnen enkele jaren zal sterven.

Waarom sterft een schildpad in de Nederlandse natuur?

Omdat een waterschildpad pas kan eten vanaf 18 graden, is er in NL slechts een hele korte periode om überhaupt voedsel te kunnen opnemen. Naast dat ze het voedsel nodig hebben om te functioneren, is het ook nodig om vóór elke winter voldoende vetreserves op te bouwen i.v.m. noodzakelijke winterrust. Omdat de warme periodes te kort zijn en de koude periodes veel te lang, zullen zij dus elk jaar onvoldoende reserves opbouwen. Het gevolg is, langzame verhongering wat 5 a 7 jaar kan duren. Uitzonderingen daargelaten maar uiteindelijk zal iedere schildpad door verhongering sterven. Naarmate de weerstand afneemt neemt het risico op een virus- of parasitaire infectie snel toe, welke binnen enkele weken het dier dermate verzwakt dat al snel de dood zal intreden. Deze dieren sterven veelal in het water. Komen door vergassing nog eenmaal boven en zinken vervolgens naar de diepte. Dit is ook de reden dat men bijna nooit dode schildpadden aantreft. Daarnaast bij grote groepen schildpadden, zullen zij uiteindelijk i.v.m. het gebrek aan voldoende voedsel elkaar opeten met alle risico’s van dien. Schildpadden blijven namelijk aaseters en eten dan ook rottend vlees. Het probleem blijft hierdoor dan ook onder de radar….

Een hardnekkige mythe is dat mensen blijven volhouden dat schildpadden ergens al decennia zouden zitten. Er zijn uitzonderingen dat hele oude roodwang schildpadden sterker zijn dan de meeste gedumpte schildpadden zoals de geelwang, geelbuik en zaagrug. Maar dan nog, moet u zich goed realiseren dat er jaarlijks op dergelijke plekken schildpadden worden “bij gedumpt” Ook relatief kleine schildpadden welke sowieso maar kort kunnen overleven. Van geboortes in de natuur hebben wij nooit sluitend bewijs gezien. Een magere schildpad is voor een leek moeilijk te zien. Ik zie het direct aan de ingevallen ogen en magere pootjes en de diepte van de buikholte. Aan het schild zit men niets of weinig, hooguit alg of leemaanslag. Dit is anders bij een magere hond of kat, dit is direct te zien, ook voor leken.

Zie je ergens schildpadden? Helaas is het onmogelijk om ze te vangen! Zodra men waterschildpadden benaderd zullen zij direct het water induiken. In het water is een waterschildpad zo snel als een vis. Zelfs in een klein vijvertje is het bijna onmogelijk om een schildpad te vangen. Dit is ook de reden dat Dierenambulances niet komen wanneer de schildpad niet is gevangen. Treft u een schildpad aan die aan de wandel is op straat of in de buurt van water. Probeer deze dan altijd te vangen. Gooi er een jas overheen bijvoorbeeld en bel de Dierenambulance. Een zelf gerespecteerde dierenambulance zal altijd de schildpad ophalen en naar een opvang brengen. Dierenambulances die niets doen, smoesjes hebben of zelfs het advies geven om het dier terug te zetten kunt u niet serieus nemen. Verwijs in dit geval altijd naar ons protocol voor Dierenambulances en doe vooral melding bij ons! meldpunt@schildpaddenopvang.nl of bel 088 – 444 0 777 bereikbaar van 12:00 tot 00:00.

Referenties:

2]https://www.nu.nl/binnenland/6201240/meer-dan-duizend-schildpadden-sterven-langzame-dood-in-het-wild.html

3] https://www.didor.nl/schildpaddenleed/

4] https://www.nvwa.nl/documenten/dier/dieren-in-de-natuur/exoten/risicobeoordelingen/factsheet-lettersierschildpad

5] https://www.nvwa.nl/binaries/nvwa/documenten/dier/dieren-in-de-natuur/exoten/risicobeoordelingen/eindrapport-alterra-uitheemse-schildpadden/20111111_AlterraRapport2186_turtles.pdf

6] https://cms.dierenbescherming.nl/assets/common/default/Stroomschema_Schildpadden_meldkamer-WEB.pdf

7] https://www.vriendenvanmeerzoo.nl/?view=article&id=30:opvang-exotische-invasieve-dieren&catid=2

8] https://drive.google.com/file/d/1PvG5Y1JI8qDDNEWkMG8QhcRj8Fm-nZrF/view?usp=sharing

9] https://circabc.europa.eu/rest/download/041c47a4-9b58-4eb7-9c5e-aac64c654a44?ticket=

Bij ons is in ieder geval elke gevonden schildpad altijd welkom! Het gaat ons om de dieren, geld is niet onze drijfveer, dan hadden we beter iets anders kunnen doen 🙂

Written by:

95 Posts

View All Posts
Follow Me :