Protocol Dierenambulances & Asiels

Steeds vaker komt het voor dat er schildpadden worden gevonden in onze Nederlandse natuur, omdat er hier en daar wat tegenstrijdige verhalen binnenkomen hebben we een speciaal protocol opgesteld voor Dierenambulances. Dit is handig want zo weet iedereen in de acute dierenhulpverlening beter wat zij moeten doen.

LET OP!! Het is dierenambulances altijd toegestaan om invasieve soorten te vervoeren. Alleen particulieren mogen dit niet zonder concrete afspraak met een opvang met ontheffing! Wij ontvangen namelijk met regelmaat meldingen dat sommige dierenambulances dit aangeven!

Het belangrijkste is om gevonden EN gevangen schildpadden niet weer los te laten. Daarbij is het zelfs Wettelijk verboden! Er staat namelijk in de Wet natuurbescherming, dat het niet toegestaan is om uitheemse dieren uit te zetten in de inheemse natuur. En daarbij geldt ook de algemene regel dat zonder ontheffing nimmer dieren mogen worden uitgezet in de natuur.

Sinds 3 augustus 2016 gelden er ook nieuwe Europese regels

Hieronder treft u het PDF bestand aan met het protocol op slechts één A4-tje. Deze kan eenvoudig geprint worden en in de protocolmap toegevoegd worden. Let ook vooral op jullie eigen veiligheid met het hanteren van schildpadden, vooral waterschildpadden kunnen vervelende bacteriën bij zich dragen en kunnen hard bijten.

Daarnaast is het belangrijk om te weten, dat wij vanaf 2021 geen schildpadden meer mogen aannemen zonder vindersverklaring. Deze verklaring is ook hieronder te downloaden.