Weigeren van Schildpadden

Blijft de moord op invasieve waterschildpadden doorgaan in 2021? Jazeker!

We hebben al jaren dit probleem zien aankomen… Zelfs de grootste Dierenbeschermingsorganisatie van Nederland en de Nederlandse overheid trekken hun handen af van dit ware leed. Nog steeds na meer dan 60 jaar leed, wordt vooral NIET naar de meest voorkomende waterschildpadden omgekeken, bijna iedereen trekt zijn handen ervan af! Nog steeds worden ze gedumpt en nog steeds wordt het pijnlijke lijden onderkent. Men luistert slechts na 1 zogenaamde expert welke overheid minded is. Er is nooit een gedegen onderzoek gedaan. Dus worden er keuzes gemaakt op basis van het economisch belang!! Het resultaat is het lijden van duizenden schildpadden die los gelaten zijn in onze natuur. Niemand wil de verantwoordelijkheid en dus de kosten dragen! 

Vele experts waaronder gerenommeerde reptielen artsen zijn het met ons eens. De lettersierschildpadden hebben te lijden onder ons zeeklimaat. Zij kunnen niet voortplanten, hebben te weinig warmte, waardoor zij ziekten niet kunnen bestrijden. Zonder voldoende warmte werkt de stofwisseling van een schildpad niet goed. Het gevolg is een jarenlang stervensproces, vergelijkbaar met reumatische pijnen en ontstekingen als gevolg van warmte tekort, ondervoeding en parasitaire infecties. 

Onlangs bereikten ons berichten dat onze grootste schildpaddenopvang collega in het midden van het land ook gestopt is met de opname van gevonden of aangeboden invasieve soorten. Dit gaat dan vooral om de Geelwang, de Roodwang en de Geelbuik waterschildpadden… Al jaren wil niemand deze schildpadden opvangen, ja CITES landschildpadden die wil iedereen wel opvangen…. En waarom? Omdat deze geld waard zijn en dat ze eventueel makkelijk te herplaatsen zijn. Een overschot van landschildpadden is er dan ook niet of beperkt. Vooral moeilijk herplaatsbare veelvoorkomende soorten i.v.m. agressie of vooral mannelijke dieren komen in een opvang terecht. Vrouwelijke uitzonderlijke soorten komen het meeste bij handelaren en kwekers terecht. 

Laat het nou zo zijn dat juist de schildpadden die niemand wil, wij het juist voor doen! Het is toch schandalig dat niemand deze dieren een warm hart toedraagt? Het hele jaar door en vooral in de warmere periodes krijgen wij door het hele land verzoeken om schildpadden op te vangen. Veelal na weigeringen door Dierenambulances en of andere reptielenopvangadressen. Het gevolg is dat wij blijven groeien en groeien in onze opvangcapaciteit. Dit doen wij al jaren. Het is niet voor niets dat wij een paar jaar geleden onze intrek in een supermarkt gebouw hebben moeten nemen en vervolgens een enorme vijver hebben moeten aanleggen. Dit is geen luxe maar pure noodzaak. De overheid redeneert heel eenvoudig. Zie je een schildpad in de natuur?  Lijkt het gezond? Laat het zitten!  Hoe kan een leek bepalen of de schildpad gezond is? Met andere woorden, laat het beest maar zitten zodat alle schildpadden in de natuur zo snel als mogelijk doodgaan! Dit gaat overigens jaren duren voordat de dieren uitgehongert en vol met pijnlijke aandoeningen dood gaan. Dit is namelijk het einddoel van de europese Wetgeving, het bestrijden en elimineren van invasieve exoten. Wat overigens een wassen neus is zolang de verkoop van andere soorten ongelimiteerd doorgaat. Net zolang totdat dit weer een probleem gaat worden in de inheemse natuur. De reden hiervan is heel eenvoudig, economische belangen. Stel dat de verkoop van de meeste schildpaddensoorten wordt verboden? Kijk hoeveel artikelen er alleen al worden verkocht voor deze soorten. En dan niet vergeten de specifieke voeding, lampen, verblijven etc.  Dit geldt overigens voor elk diersoort dat verboden wordt. 

Wanneer een schildpad is opgepakt uit de natuur is het de verantwoordelijkheid van de vinder wat ermee te doen. Terugzetten mag niet, wat wel mag is de schildpad naar een dierenarts brengen voor alleen euthanasie of naar een IUS opvang. Dierenambulances worden niet genoemd. Dit klinkt voor de meeste ambulances als muziek in de oren. Zij hoeven niet meer in actie te komen voor schildpadden…. Worden overigens wel meerdere keren gebeld over dezelfde schildpad die aan de wandel is tot de schildpad een keer platgereden wordt aangetroffen. Ja dan wel foto’s plaatsen hoe erg het wel niet is….

Wij stoppen niet met deze strijd, wij laten het niet gebeuren dat deze dieren blijven lijden in onze natuur zonder dat iemand ervan af weet! Wij zullen er net als vorige jaren alles aan doen om opvang aan te bieden voor specifiek deze soorten om te voorkomen dat ze nodeloos worden vermoord, want eigenlijk is dat wat er anders gebeurd. 

In België wordt er rigoureus ingegrepen, grote groepen schildpadden worden opgespoord en dood gemaakt. Dit is de standaardprocedure. Als er niets wordt gedaan aan dit probleem wordt dit in Nederland straks ook de standaard… Er zijn namelijk al proeven uitgevoerd om schildpadden populaties uit te roeien door middel van dood schieten!! Ook de schildpaddenopvang in België kampt met ruimtegebrek en financiële middelen en kan onmogelijk al deze schildpadden opvangen, hoe graag zij ook willen…

Wij motiveren mensen die een opvang voor schildpadden willen beginnen, wij zouden heel blij zijn vooral in de zomermaanden om onze opvang druk te kunnen spreiden. Maar waarschuwen tegelijkertijd dat het vooral enorm veel geld gaat kosten (ook vergunningen, opleidingen etc). Het opvangen van schildpadden levert namelijk geen geld op, het is geen verdienmodel, er moet geld bij. En het probleem om vol te raken speelt bij iedereen al redelijk snel op. Wat dan? Dan zou het mooi zijn dat de schildpadden naar het schildpaddenreservaat in Friesland kunnen… 

Op dit moment zijn er in Nederland slechts 2 opvangadressen die een IUS opheffing hebben of krijgen om invasieve schildpadden te mogen opvangen. Hoe dan ook zullen opvangadressen vol raken met schildpadden, dit is al meer dan 60 jaar zo, vervolgens kan er niet anders dan geëuthanaseerd worden. Dit is een vraag die ons vaak bereikt, wat als jullie echt vol raken? Natuurlijk houden wij hier rekening mee, ons doel vanaf het begin van de opvang is om uiteindelijk in Friesland een schildpaddenreservaat op te zetten. U moet dit zien als een groot omheind afgeschermd gebied met veel water en land. In dit gebied kunnen schildpadden vrij leven maar worden zij wel gevoerd en verzorgd. Daarnaast hebben zij altijd een mogelijkheid om naar een grote binnenruimte te gaan voor de broodnodige warmte.  De huidige locatie is voldoende om een nog een hele tijd vooruit te kunnen, maar in ons hoofd zijn we al bezig plannen te maken voor het reservaat. De Stichting groeit in aantallen maar ook in waarde. Zo hebben wij een huurkoopregeling met ons huidige pand. Over een 5 jaar is het pand eigendom van de Stichting. En hebben wij meer financiële mogelijkheden om uiteindelijk naar het reservaat te groeien. Het doel van het reservaat is om altijd ruimte te bieden voor vooral de invasieve soorten die niemand wil. Ook zijn we gericht op samenwerkingen tussen andere opvangadressen om op deze wijze, wanneer zij vol raken, wij de schildpadden opnemen in het reservaat. Op deze wijze hoeven er nooit schildpadden worden geëuthanaseerd en kunnen opvangadressen op een verantwoorde wijze waarbij het welzijn van de schildpadden voorop staat waarborgen. 

Maar voordat het zover is moeten wij de huidige locatie zoveel mogelijk benutten om de verwachte grote aantallen op een verantwoordelijke manier op te vangen. Vooral nu ook weer een grote collega heeft aangeven te stoppen. De afgelopen jaren zijn er diverse opvangadressen gestopt en hebben wij veelal die schildpadden moeten opvangen, weliswaar met alle liefde maar zonder vergoeding. Voor dit jaar is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met een tweede grote binnenvijver. Tesamen met onze grote vijver en de vergroting van het binnenverblijf met een tweede vijver kunnen we na verwachting weer drie jaar verder. Het kost allemaal vreselijk veel geld, de wil is er, maar het geld altijd beperkt. Zolang de overheid geen subsidies verstrekt, wat er hoogstwaarschijnlijk ook nooit zal komen. Moeten wij een beroep doen op de maatschappij en de enkele dierenfondsen voor financiele hulp. Wij kunnen namelijk geen groot probleem alleen oplossen, we doen het graag maar hebben wel wat hulp nodig! 

Op dit moment bevindt zich in het zuiden van het land stichting Carnivora en in het Noorden van land wij Stichting Schildpaddenopvang Nederland. Alleen op deze adressen is het toegestaan om invasieve soorten schildpadden onder te brengen. 

Voor Dierenambulances bieden wij een mogelijkheid dat deze een aantal schildpadden mag houden voor tijdelijke opvang. Zodat er niet voor 1 schildpad helemaal naar Friesland hoeft worden gereden. Daarnaast maken wij veel gebruik van de facebookgroep Dieren van A naar B. Het is gebleken dat vele particulieren graag een ritje naar Friesland doen voor schildpadden hulp. Het daadwerkelijk zelf oppakken van het vervoer is voor ons niet te doen. Wij hebben beperkt hulp en financiële draagkracht om ook dit nog te moeten regelen. Wij vinden dan ook dat juist dat Dierenambulances de vervoerstaak hebben van dieren, ook van schildpadden. Vergeet niet dat na slechts een ritje van uiterlijk een paar uur, wij jaren en jaren voor een schildpad gaan zorgen. Zolang dit wederzijdse begrip er is, kunnen we samen strijden om het schildpadden leed te beperken en misschien wel te laten stoppen! Zestig jaar lang wegkijken moet gewoon eens stoppen. Alleen SAMEN kunnen we redden!